Urine-incontinentie

Het kan ons allemaal overkomen: ongewild urineverlies. Oftewel,  incontinentieproblemen. Urine incontinentie komt voor in verschillende vormen. Deze hebben ook verschillende oorzaken, symptomen en behandelingen.  

Welke vormen van urine incontinentie zijn er zoal?

Er zijn vier soorten urine-incontinentie die het meest voorkomen. Dit zijn stressincontinentie, aandrangincontinentie, gemengde incontinentie en overloopincontinentie. Daarnaast zijn er ook nog andere vormen van urine incontinentie. Denk hierbij aan reflexincontinentie,  functionele incontinentie, totale incontinentie en zwangerschapsincontinentie. 

 

Meer weten over de verschillende vormen van urine incontinentie? Hieronder hebben we ze voor je op een rijtje gezet. 

De soorten

Stressincontinentie

Heb je last van verzwakte bekkenbodemspieren of een verzwakte blaas-sluitspier? Dan kun je last krijgen van stressincontinentie. Dit type incontinentie noemen we ook wel inspanningsincontinentie. 

Urge incontinentie

Bij urge incontinentie is een overactieve blaas de grote boosdoener. Maar er zijn ook andere factoren die bijdragen aan dit probleem. Bijvoorbeeld het niet goed samentrekken van de spieren die de blaas onder controle moeten houden. Urge incontinentie wordt ook wel aandrangincontinentie genoemd. 

Reflexincontinentie

Heb je last van reflexincontinentie? Dan  voel je geen prikkel of aandrang om te plassen. Het is dan lastig om bewust plassen. Maar ook de plas ophouden lukt vaak niet meer. Urineverlies gebeurt dan bij reflexincontinentie op onvrijwillige en oncontroleerbare manier.

Functionele incontinentie

Functionele incontinentie heeft verschillende oorzaken. Zo kunnen fysieke, neurologische en cognitieve factoren een rol spelen. Voorbeelden hiervan zijn slechtziendheid en beperkte fysieke mobiliteit. Dementie kan ook ten grondslag liggen aan functionele incontinentie.

Totale incontinentie

Heb je last van totale incontinentie? Dan ervaar je geen enkele controle over je blaas meer. Ook voel je niet langer de aandrang om te plassen. In de praktijk komt totale incontinentie nauwelijks voor. 

 

Zwangerschapsincontinentie

Zwangerschapsincontinentie komt voor bij zwangere vrouwen. Het gaat hier om een specifieke vorm van stressincontinentie. Deze wordt veroorzaakt door een verschuiving in de hormoonhuishouding. Hierdoor raakt de bekkenbodem wat verzwakt.

Gemengde incontinentie

Gemengde incontinentie duidt op een combinatie van inspannings- en urge incontinentie. De oorzaken  en symptomen van gemengde incontinentie komen dan ook overeen met stressincontinentie en urge incontinentie. Deze vorm van incontinentie wordt ook wel mixed incontinence genoemd.

Overloopincontinentie

Overloopincontinentie wordt veroorzaakt door blaasproblemen en een verzwakt afsluitmechanisme van de blaas. Hierdoor neemt de samentrekkings- en perskracht van de blaas af. Overloopincontinentie wordt ook wel druppelincontinentie genoemd. 

Nachtelijk urineverlies

Bedplassen, oftewel nachtelijk urineverlies, komt vaker voor bij jonge kinderen. Dit probleem wordt bij slechts 1% van de volwassenen gesignaleerd. De oorzaken van dit urineverlies bij volwassenen lopen uiteen. Maar het komt in de regel vaker voor bij ouderen. Er zijn verschillende factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van nachtelijk urineverlies. Denk hierbij aan stress, urineweginfecties of problemen met de hormoonhuishouding. Heb je last van nachtelijk urineverlies? Dan kan je huisarts je doorverwijzen naar een specialist of speciale plaskliniek.

 

Ook zijn er verschillende incontinentiematerialen die bij nachtelijke incontinentie bij volwassenen kunnen helpen. Bijvoorbeeld incontinentiebroekjes voor de nacht of onderleggers voor in bed. 

Hoe behandel je urine-incontinentie?

Aangezien er zo veel verschillende soorten urine-incontinentie voorkomen, spreekt het voor zich dat niet elke behandelmethode bij alle soorten even goed aanslaat. In veel gevallen is het gebruik van incontinentiemateriaal aan te raden, maar soms kun je je klachten al flink verlichten door bijvoorbeeld regelmatig bekkenbodemspieroefeningen uit te voeren. Een huisarts kan je helpen bij het stellen van de juiste diagnose en kan je eventueel een passende behandeling aanraden. Wil je graag meer weten over de verschillende oorzaken van urine-incontinentie en welke behandelmethoden er zoal bestaan? Op deze pagina leggen we precies uit hoe je deze klachten zoveel mogelijk kunt voorkomen en verhelpen.

Meer weten over incontinentie?

Wil je meer weten over incontinentie? Neem dan ook eens een kijkje in onze media lounge. Hier vind je informatieve video’s en blogartikelen.