De bekkenbodem

Het bekken

Het bekken, ook wel bekkengordel genoemd, bestaat uit een komvormig complex van botten die bij elkaar worden gehouden door banden, pezen en spieren. Het bekken verbindt de romp van het lichaam met de benen. Het speelt een belangrijke rol bij het bewegen en de stabiliteit in het lichaam en beschermd de organen die zich in het bekken bevinden. In vergelijking met het mannelijke bekken is het bekken bij vrouwen wat breder en ondieper vanwege het geboortekanaal.

Bekkenbodemoefeningen

Bekkenbodem-oefeningen

Om je bekkenbodem te versterken is het belangrijk om dagelijks oefeningen voor de bekkenbodem te doen. Dit zorgt ervoor dat je meer controle over je blaas krijgt en minder urine verliest bij inspanning.

 

Als je de oefeningen regelmatig blijft herhalen, zou je na zes tot acht weken verbeteringen mogen verwachten.

 

Om de druk onderin te ontlasten kan je, voorafgaand op de bekkenbodemoefeningen, ongeveer vijf minuten ontspanningsoefeningen doen.

Frank (56 jaar)

‘Ik schaamde me voor mijn urineverlies. Dankzij de bekkenfysiotherapie voel ik me zekerder en ga ik weer ontspannen naar mijn werk.’

Frank (59 jaar)

‘Ik schaamde me voor mijn urineverlies. Dankzij de bekkenfysiotherapie voel ik me zekerder en ga ik weer ontspannen naar mijn werk.’

Heb je tijdens de oefeningen moeite met het aanspannen en/of ontspannen van je bekkenbodemspieren of twijfel je of het wel goed gaat? Vraag dan advies aan je bekkenfysiotherapeut. Er kunnen namelijk meer klachten ontstaan als je deze oefeningen doet en tegelijkertijd moeite ervaart met het aan- en ontspannen van je bekkenbodemspieren. De bekkenfysiotherapeut kan je begeleiden bij de oefeningen en deze aanpassen op het niveau dat bij jou past.
 

Er zijn ook apps voor je telefoon of tablet die je kunnen helpen bij de bekkenbodemoefeningen.
Je vindt ze o.a. in de Apple Store  en Google Play.