Welke incontinentiematerialen worden door de zorgverzekeraar vergoed?

Wat is incontinentie?

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben te maken met incontinentie. Bij urine-incontinentie heeft iemand last van ongewenst urineverlies. Er kan ook sprake zijn van ontlastingsincontinentie. Incontinentie komt bij zowel mannen als vrouwen voor en kan verschillende oorzaken hebben. Soms zijn er blijvende oplossingen voor deze klachten, maar incontinentie kan niet altijd verholpen worden. In zulke gevallen kunnen incontinentieproducten uitkomst bieden.

Incontinentiematerialen

Wie last heeft van urine-incontinentie of ontlastingsincontinentie kan gebaat zijn bij het gebruik van incontinentiematerialen. Sommige incontinentiematerialen kunnen door je zorgverzekeraar worden vergoed. Wat zijn precies de criteria voor vergoeding in 2024? Daarover lees je in dit artikel meer.

Welke materialen komen voor vergoeding in aanmerking?

Denk bijvoorbeeld aan absorberende broekjes of inleggers. Ook urine-opvangzakken en eventuele hulpstukken voor bevestiging aan het been of het bed en katheters kunnen voor vergoeding in aanmerking komen.

Wanneer komen incontinentiematerialen precies voor vergoeding in aanmerking?

De vereisten voor het vergoeden van incontinentiematerialen kunnen per zorgverzekeraar verschillen.

Om voor vergoeding van absorberende en afvoerende incontinentiematerialen in aanmerking te komen, heb je in ieder geval eerst een verwijzing met medische indicatie van je behandelend arts nodig. Deze materialen worden dan vanuit de basisverzekering vergoed. Vergeet niet dat kosten eerst uit het eigen risico betaald moeten worden. Als je je eigen risico voldaan hebt, worden de kosten voor de bovengenoemde incontinentiematerialen uit je zorgverzekering vergoed tot het maximum bedrag waarvoor je bent verzekerd. In 2024 is het verplicht eigen risico € 385 per jaar.

Bij de meeste zorgverzekeraars, zoals CZ en Menzis, komen incontinentiematerialen voor vergoeding uit de basisverzekering in aanmerking als aan alle onderstaande voorwaarden is voldaan:

  • ongewild urineverlies houdt langer dan 2 maanden aan
  • ongewild ontlastingsverlies houdt langer dan 2 weken aan
  • dit urineverlies verstoort het dagelijks leven ernstig
  • het langdurig gebruik van incontinentiematerialen is noodzakelijk
  • de materialen worden afgenomen bij een leverancier waarmee je zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt over de prijzen en kwaliteit. Worden de materialen bij een niet-gecontracteerde zorgaanbieder afgenomen? Vraag dan bij je zorgverzekeraar of dit vergoed wordt.

Wil je precies weten wat in jouw geval aan incontinentiematerialen kan worden vergoed? Dan raden we je aan om contact met je eigen zorgverzekeraar op te nemen.

Behandelingen

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij incontinentieklachten variërend van leefstijl aanpassingen tot een chirurgische ingreep. Het is belangrijk om van tevoren na te denken over de voor- en nadelen van een behandeling en kiest voor de behandeling die het beste bij jou past.

 

Meer
interessante
artikelen
voor jou

Heb je last van incontinentieproblemen?

Wees dan niet bang om contact met je huisarts op te nemen. Deze kan je helpen bij het vinden van de best passende behandeling of incontinentiematerialen en kan je eventueel doorverwijzen naar een specialist.