We helpen je graag met het vinden van het juiste incontinentiemateriaal.
Incontinentiemateriaal is speciaal ontwikkeld om urine snel te absorberen en de urinegeur te neutraliseren. Daarnaast biedt betrouwbaar incontinentiemateriaal de huid extra bescherming tegen de schadelijke effecten van urine. Er zijn veel verschillende soorten incontinentiematerialen verkrijgbaar. Welk type voor jou het meest geschikt is, hangt af van je persoonlijke situatie en voorkeur. Hieronder zetten we een aantal punten voor je op een rij die je kunnen helpen om de juiste keuze te maken.
Het is belangrijk om incontinentiemateriaal te kiezen dat past bij de mate van je urineverlies.
Als je af en toe enkele druppels tot een scheutje urine verliest dan noemen we dit lichte incontinentie, je moet dan denken aan zo’n 25 tot 100 ml urineverlies per vier uur tijd.
Bij matige incontinentie verlies je scheuten urine, je moet dan denken aan zo’n 100 tot 200 ml urineverlies per 4 uur. Naast het urineverlies blijft er ook urine achter in je blaas, waardoor je nog naar het toilet kan gaan om te plassen.
Als je geen controle meer over je blaas hebt en je je volledige blaasinhoud verliest spreken we van zware incontinentie, dit komt overeen met ongeveer tussen de 200 en 300 ml urineverlies per 4 uur.
Het absorptievermogen van een product wordt vaak aangegeven aan de hand van druppels. Maar omdat deze aanduiding niet is gestandaardiseerd, kan dit per merk nogal verschillen. Kijk daarom liever naar het aantal millimeters dat het product op kan nemen en maak op basis daarvan je keuze.
Er zijn veel verschillende soorten inleggers; ze zijn er voor mannen, voor vrouwen en verkrijgbaar voor het opnemen van licht tot zwaar urineverlies. Een inlegger gebruik je in combinatie met je eigen ondergoed. Het is daarbij belangrijk dat het ondergoed goed aansluit op je lichaam zodat de inlegger op zijn plaats blijft zitten en er geen lekkage ontstaat. Een inlegger, ook wel incontinentieverband genoemd, is gemakkelijk mee te nemen en onderweg te verwisselen.
Een incontinentiebroekje, ook wel pants genoemd, gebruik je als vervanging van je reguliere ondergoed. Deze broekjes zijn er in vele soorten, maten en dessins, zowel voor mannen als voor vrouwen. In het broekje is absorberend en neutraliserend materiaal verwerkt en je trekt deze op dezelfde wijze als je ondergoed aan. Het is belangrijk dat het broekje in de juiste maat wordt gedragen en goed aansluit op je lichaam. Hierdoor wordt lekkage voorkomen. Na gebruik gooi je het broekje in zijn geheel weg.
Dit type incontinentiemateriaal heeft een groot absorptievermogen en wordt meestal gebruikt bij zware urine- of ontlastingverlies. De onderkleding heeft niet worden uitgetrokken om de slip aan te doen of te verwisselen. Dit maakt het product makkelijker te hanteren voor verzorgenden. Bij het kiezen van de juiste maat is het belangrijk om te weten dat de plaksluiting ter hoogte van het heupbot hoort te zitten. De slip kan, dankzij de plaksluiting aan de zijkanten, naar wens strakker of losser worden gemaakt.
In de video Soorten incontinentiemateriaal kun je zien welke producten er zijn en hoe je deze kunt gebruiken.
Incontinentiemateriaal moet bij jouw persoonlijke situatie passen. Het is daarom belangrijk om verschillende producten uit te proberen om te kunnen bepalen wat je prettig vindt, welke maat je nodig hebt en of je huid goed reageert op het materiaal.
Kom je er zelf niet uit? De huisarts kan je doorverwijzen naar een USC-verpleegkundige bij jou in de buurt. Deze specialist op het gebied van continentiezorg kan samen met jou bekijken welk incontinentiemateriaal het beste bij je past.