Urine kan veel vertellen over wat er in ons lichaam gebeurt. Zo zit er een verschil in de kleur, dichtheid en geur van urine. De kleur van urine kan je veel vertellen. Bijvoorbeeld over hydratatie, dieet, medicijngebruik en zelfs mogelijke gezondheidsproblemen. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende tinten gele urine.
Heeft jouw urine een licht gele kleur? Dat is vaak een goed teken! Dit betekent namelijk dat het lichaam gezond en goed gehydrateerd is. Licht gele urine is ook de meest voorkomende kleur van urine. Het geeft aan dat je nieren goed functioneren. Maar ook dat je voldoende vocht binnenkrijgt.
Maar hoe krijgt de urine dan die lichte kleur? Dit komt door de aanwezigheid van een pigment genaamd urochroom. Ben je goed gehydrateerd en krijg je veel vocht binnen? Dan is je urine meer verdund en daardoor lichter van kleur. Dit komt omdat er dan een lagere concentratie urochroom aanwezig is in verhouding tot het water in je urine. Krijg je niet genoeg vloeistoffen binnen? Dan zal je urine donkerder zijn vanwege een hogere concentratie urochroom.
Een goede hydratatie is essentieel voor de gezondheid. Dit helpt namelijk bij het verwijderen van afvalstoffen en gifstoffen uit het lichaam. Het is belangrijk om te streven naar het drinken van voldoende water gedurende de dag. Zo behoud je de hydratatie en blijft je urine dus licht geel.
Fel gele urine kan voor een verrassing zorgen tijdens een toiletbezoek. Knalgele urine kan verschillende oorzaken hebben. We vertellen je er hieronder meer over.
Fel gele urine kan een teken zijn van uitdroging. Met name als het gepaard gaat met andere symptomen. Bijvoorbeeld dorst, duizeligheid, droge mond, sterk geurende urine, en vermoeidheid. Krijgt je lichaam niet genoeg vocht binnen? Dan kunnen je nieren proberen om zoveel mogelijk vocht vast te houden. Dit doen ze om essentiële lichaamsfuncties te ondersteunen. Daardoor is de concentratie van afvalstoffen in je urine hoger. Ook de concentratie van urochroom (het pigment dat urine de gele kleur geeft) wordt hoger. Hierdoor kan je fel gele urine krijgen.
Fel gele urine kan vaak worden toegeschreven aan het gebruik van vitamine B-complex supplementen. Met name riboflavine (vitamine B2) kan leiden tot fel gele urine. Dit is een wateroplosbare vitamine die van nature een intense, felgele kleur heeft. Krijgt je lichaam meer riboflavine binnen dan het nodig heeft? Dan wordt het overschot uitgescheiden via de urine. Dat leidt tot fel gele urine.
Is een overschot aan wateroplosbare vitamines dan schadelijk? Nee, dat is het meestal niet. Het lichaam neemt op wat het nodig heeft. Het overschot wordt uitgescheiden via de urine. Felgekleurde urine na het innemen van B-vitamines is dus meestal geen reden tot zorg. Het geeft simpelweg aan dat je lichaam genoeg van deze vitamines heeft en het teveel uitscheidt.
Ben je bezorgd over de felgele kleur van je urine? Of gaat de verandering in urinekleur gepaard met andere symptomen? Dan is het altijd een goed idee om medisch advies in te winnen. Het is ook raadzaam om de inname van vitamine B-supplementen te bespreken met een gezondheidsprofessional. Vooral als je een onderliggende gezondheidstoestand hebt of andere medicijnen gebruikt.
Voeding kan invloed hebben op de kleur van urine. Zo kan het ook de oorzaak zijn van fel gele urine. Sommige voedingsmiddelen bevatten natuurlijke of kunstmatige kleurstoffen. Deze kunnen de kleur van urine veranderen. Bijvoorbeeld, voedingsmiddelen met een hoge concentratie carotenoïden. Denk hierbij aan wortels of zoete aardappelen. Het eten hiervan kan leiden tot een fellere gele of zelfs oranje urine.
Medicatie kan zorgen voor fel gele urine. Bepaalde medicijnen hebben actieve ingrediënten of afvalstoffen die van nature een gele kleur hebben. Deze stoffen worden door de nieren gefilterd en uitgescheiden. Daardoor kan de urine een fellere gele kleur aannemen. Er is ook nog een andere oorzaak van een verandering in urinekleur. Namelijk de combinatie van medicijnen en bepaalde voedingsstoffen.
Een verandering in urinekleur door medicatie is meestal onschuldig. Echter, begin je aan nieuwe medicatie en merk je significante veranderingen in de kleur van je urine? Dan is het goed om dit met je arts te bespreken. Zij kunnen bevestigen of de verandering normaal is voor het specifieke medicijn dat je gebruikt. Of dat hier wellicht meer aandacht aan moet worden besteed.
Vaak is een felle urinekleur onschuldig. Toch zijn er soms situaties waarin het een teken kan zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem. Hier zijn enkele aandoeningen die fel gele urine kunnen veroorzaken:
Gaat fel gele urine gepaard met andere symptomen? Bijvoorbeeld pijn bij het plassen, koorts, geelzucht, of buikpijn? Dan is het raadzaam om medisch advies in te winnen.
Felgele urine tijdens de zwangerschap kan soms verontrustend zijn. Toch is het meestal onschuldig. Een van de belangrijkste oorzaken van fel gele urine bij zwangere vrouwen is uitdroging. Vooral in het eerste trimester hebben veel vrouwen last van ochtendmisselijkheid en overgeven. Door dit vochtverlies wordt de concentratie van urochroom hoger. Dit kan leiden tot fel gele urine.
Ervaar je naast de felgele urine ook buikpijn? Dan kan dit een teken zijn van een onderliggende aandoening. Heb jij bijvoorbeeld ook last van een branderig of pijnlijk gevoel tijdens het plassen? Dan kan dit wijzen op een urineweginfectie. Ook is het mogelijk dat je last hebt van een leveraandoening of galstenen.
Heb je last van aanhoudende fel gele urine en buikpijn? Raadpleeg dan je huisarts voor een juiste diagnose en behandeling.
Neon gele urine heeft meestal een onschuldige oorzaak. Dit wordt vaak veroorzaakt door Riboflavine (vitamine B2). Deze vitamine geeft van nature een felle neonkleur af. Riboflavine komt voor in voedingsmiddelen zoals melk, eieren, groene bladgroenten en vlees. Mensen die vitaminesupplementen nemen, kunnen een overschot aan riboflavine hebben. Met name wanneer ze B-complex of multivitamines nemen. Dit overschot wordt via de nieren aan de urine toegevoegd. Dat kan dan resulteren in fluor gele urine.
Donkergele urine kan verschillende oorzaken hebben. Het is belangrijk om te begrijpen wat het kan betekenen voor jouw gezondheid. Hier zijn enkele veelvoorkomende redenen voor donkergele urine:
Blijft je urine donker ondanks dat je voldoende drinkt? Of ervaar je andere symptomen? Zoals pijn bij het plassen of geel worden van de huid of de ogen? Dan is het belangrijk om medische hulp te raadplegen.
Veel water drinken is goed voor je gezondheid. Toch kan je urine geel zijn, ondanks dat je veel water drinkt. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor dit fenomeen. Dit kan bijvoorbeeld komen door het consumeren van bepaalde voedingsmiddelen. Groenten zoals asperges, rabarber en rode bieten bevatten stoffen die de urine kleuren. Dit is meestal onschadelijk en de kleur zal na een paar uur of dagen weer normaal worden. Ook sommige medicijnen, zoals rifampicine, sulfonamiden en vitamine B2, kunnen de urine geel maken. Dit komt doordat ze invloed hebben op hoe stoffen in het lichaam worden afgebroken en uitgescheiden. Ook dit is meestal geen teken van een onderliggend gezondheidsprobleem.
Wij hebben dit blogartikel met de grootst mogelijke zorgvuldigheid geschreven met behulp van externe deskundigen. Ondanks de betrachte zorgvuldigheid staat het Continentie Centrum er niet voor in dat de informatie volledig, juist en/of up-to-date is. De informatie is uitsluitend bedoeld als algemene informatie. Het Continentie Centrum is niet aansprakelijk, uit welke hoofde dan ook, voor schade die voortvloeit uit en/of verband houdt met de informatie. Deze informatie is nimmer een vervanging voor medische zorg. Ieder mens is uniek. Kennelijke vergissingen of kennelijke fouten binden het Continentie Centrum niet.
Heb je behoefte aan aanvullende informatie over incontinentie, bijvoorbeeld over de verschillende soorten incontinentie, of wil je weten wat je eraan kunt doen?
Wees dan niet bang om contact met je huisarts op te nemen. Deze kan je helpen bij het vinden van de best passende behandeling of incontinentiematerialen en kan je eventueel doorverwijzen naar een specialist.