Groene urine

Groene urine, of ‘groene plas’. Het kan een verrassende ontdekking zijn wanneer je naar het toilet gaat. Het is misschien ongewoon. Toch is groene urine meestal geen reden tot ernstige bezorgdheid. In dit artikel leggen we uit wat groene urine kan betekenen. Ook weet je na het lezen wat de mogelijke oorzaken zijn. En vertellen we wanneer het tijd is om een arts te raadplegen.

Wat betekent groene urine?

Urine is een filterproduct van je bloed. Het wordt geproduceerd door de nieren. Urine bevat water, afvalstoffen zoals ureum, zouten en vitamines. De kleur van urine wordt voornamelijk bepaald door urobilinogeen. Dit is een afbraakproduct van het galpigment bilirubine. Dat is op zijn beurt een afbraakproduct van het rode bloedpigment hemoglobine. 

 

Normaal gesproken is urine lichtgeel van kleur. Toch kan het variëren van kleurloos tot donkerbruin of zelfs diepzwart. De kleur van urine kan ook veranderen gedurende de dag. Afhankelijk van factoren zoals vochtinname en lichamelijke activiteit.

 

Merk je op ‘mijn plas is groen’? Dan kan dit wijzen op verschillende dingen. Groene urine kan tijdelijk zijn. Het wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door iets eenvoudigs als voeding of medicatie. In zeldzame gevallen kan het echter een teken zijn van een medische aandoening. We vertellen je hieronder meer over de verschillende oorzaken van groene plas.

Groene urine - oorzaak

Er zijn verschillende redenen waarom urine groen kan kleuren. We zullen enkele van de meest voorkomende oorzaken bespreken.

Groene urine – voeding en kleurstoffen

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen je urine een groene tint geven. Asperges staan er bijvoorbeeld om bekend. Ze geven de urine niet alleen een sterke geur, maar ook een groenachtige kleur. Dit is een volkomen onschadelijk effect en zou geen reden tot zorg moeten zijn.

 

Groene plas kan ook ontstaan door kunstmatige kleurstoffen. Deze worden gebruikt in sommige voedingsmiddelen en dranken. Voorbeelden van kleurstoffen die groene urine kunnen veroorzaken, zijn briljantblauw FCF (E 133) en patentblauw V (E 131). Deze stoffen zijn veilig voor consumptie en worden door je lichaam uitgescheiden. Dit kan resulteren in een groene kleur van de urine.

 

Consumeer je grote hoeveelheden van voedingsmiddelen of dranken met kleurstoffen? Dat kan ook leiden tot een meer opvallende verkleuring van de urine. Dit komt doordat de concentratie van de kleurstoffen in je systeem toeneemt. Daardoor wordt de kans op een merkbare invloed op de kleur van je urine vergroot.

Groene urine – geneesmiddelen

Geneesmiddelen kunnen soms een onverwachte bijwerking hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld de kleur van je urine veranderen. Groene urine als gevolg van medicatiegebruik is zeldzaam. Toch kan het voorkomen bij bepaalde soorten medicijnen. Hier zijn enkele medicijnen die bekend staan om het veroorzaken van groene urine:

 

  • Propofol: dit is een anestheticum dat vaak wordt gebruikt voor sedatie. Het kan een groene of blauwgroene kleur aan de urine geven;
  • Cimetidine: een maagzuurremmer die soms groene urine kan veroorzaken;
  • Amitriptyline: een tricyclisch antidepressivum dat ook de kleur van urine kan veranderen;
  • Promethazine: dit medicijn behoort tot de fenothiazinefamilie. Het wordt gebruikt als antihistaminicum, anti-emeticum en voor sedatie. Het kan ook groene urine veroorzaken;
  • Metoclopramide: een medicijn dat wordt gebruikt om misselijkheid en braken te behandelen. Ook wordt het gebruikt om gastro-intestinale stoornissen te beheersen;
  • Indomethacine: een niet-steroïde anti-inflammatoir geneesmiddel (NSAID) dat soms groene urine kan veroorzaken;
  • Methyleenblauw: dit is een kleurstof die ook als medicijn wordt gebruikt. Het kan resulteren in een groene kleur van de urine.

Groene urine – antibiotica

Antibiotica kunnen soms ook groene urine veroorzaken. Dit is een onschadelijke bijwerking. Sommige antibiotica bevatten bijvoorbeeld kleurstoffen die de urine groen kunnen kleuren. Dit gebeurt wanneer ze door het lichaam worden uitgescheiden. Groene plas kan ook ontstaan door de chemische samenstelling van bepaalde antibiotica. Bepaalde stoffen in antibiotica kunnen namelijk reageren met de natuurlijke stoffen in urine. Dat resulteert in een groene kleur.

 

In zeldzame gevallen kan een urineweginfectie groene urine veroorzaken. Dit komt door bepaalde bacteriën, zoals Pseudomonas. De antibiotica zijn natuurlijk bedoeld om de infectie te behandelen. Toch kan de aanwezigheid van de bacteriën zelf ook bijdragen aan de verkleuring.

 

Groene urine door antibiotica is meestal geen reden tot zorg. De groene plas verdwijnt zodra de medicatie is gestopt of de infectie is genezen. Ben je toch bezorgd over de kleur van je urine? Of ervaar je andere symptomen? Dan is het altijd verstandig om contact op te nemen met je arts.

Groene urine - vitamine B

Vitamine B kan urine een heldergroene of neongroene kleur geven. Dit is vooral het geval bij riboflavine (vitamine B2). Dit komt doordat riboflavine een felgele kleurstof is. En deze wordt niet volledig door het lichaam opgenomen. Daardoor wordt deze dus via de urine uitgescheiden.

 

Riboflavine speelt een essentiële rol in het lichaam. Bijvoorbeeld bij energieproductie en het metabolisme van vetten, drugs en steroïden. Riboflavine is wateroplosbaar. Daardoor wordt een overschot aan riboflavine uitgescheiden via de urine. Dit kan leiden tot een heldere, soms bijna fluorescerende geel groene urinekleur.

 

Neem je een grote hoeveelheid vitamine B-complex in? Dan kan je lichaam niet alle riboflavine gebruiken. Het overschot wordt dan uitgescheiden. Dan kan de urine een groene kleur geven.

 

De groene kleur van urine door vitamine B-inname meestal onschadelijk. Het is een teken dat je lichaam zich ontdoet van overtollige vitamines. Houdt de verkleuring aan? Of ben je toch bezorgd? Dan is het verstandig om contact op te nemen met een arts voor verder advies. Meestal zal de groene plas verdwijnen zodra de supplementen je lichaam hebben verlaten.

Groen gele urine

Groen gele urine is meestal geen reden tot bezorgdheid. Ook dit kan het resultaat zijn van een overmatige inname van bepaalde voedingsmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan asperges of kunstmatige kleurstoffen in voedsel en dranken.

Lichtgroene urine

Lichtgroene urine ontstaat vaak door een verhoogde concentratie van urobilinogeen. Dit pigment ontstaat bij de afbraak van hemoglobine. Hemoglobine is het eiwit in rode bloedcellen. Normaal gesproken verlaat het grootste deel van urobilinogeen ons lichaam via de ontlasting. Toch kan het soms ook in de urine terechtkomen. Oorzaken hiervoor zijn onder andere versterkte bloedafbraak, leverziekten of darmverstopping.

Groene urine – zwanger

Tijdens de zwangerschap kan de urine van een vrouw veranderen van kleur. Dit kan bijvoorbeeld komen door hormonale veranderingen. Tijdens de zwangerschap vinden er aanzienlijke hormonale schommelingen plaats. Deze hormonen kunnen de nieren beïnvloeden. Maar ook de uitscheiding van bepaalde stoffen in de urine veranderen. Een van die stoffen is urobilinogeen. Dat kan een groenige kleur geven. Dit is normaal en wordt vaak waargenomen bij zwangere vrouwen.

 

Ook neemt de bloedstroom naar de nieren toe tijdens een zwangerschap. Dit kan de filtratie van bepaalde stoffen, zoals urobilinogeen, verhogen. Als gevolg hiervan kan er meer urobilinogeen in de urine terechtkomen. Dat kan groene plas veroorzaken. Ook prenatale vitamines of medicijnen kunnen een rol spelen bij groene urine. Meestal is dit niet schadelijk. Twijfel je? Dan is het altijd goed om dit met je arts te bespreken.

Disclaimer

Wij hebben dit blogartikel met de grootst mogelijke zorgvuldigheid geschreven met behulp van externe deskundigen. Ondanks de betrachte zorgvuldigheid staat het Continentie Centrum er niet voor in dat de informatie volledig, juist en/of up-to-date is. De informatie is uitsluitend bedoeld als algemene informatie. Het Continentie Centrum is niet aansprakelijk, uit welke hoofde dan ook, voor schade die voortvloeit uit en/of verband houdt met de informatie. Deze informatie is nimmer een vervanging voor medische zorg. Ieder mens is uniek. Kennelijke vergissingen of kennelijke fouten binden het Continentie Centrum niet.

Meer weten over incontinentie?

Heb je behoefte aan aanvullende informatie over incontinentie, bijvoorbeeld over de verschillende soorten incontinentie, of wil je weten wat je eraan kunt doen?

Kijk en
luister

Heb je last van incontinentieproblemen?

Wees dan niet bang om contact met je huisarts op te nemen. Deze kan je helpen bij het vinden van de best passende behandeling of incontinentiematerialen en kan je eventueel doorverwijzen naar een specialist.