Alles wat je moet weten over incontinentie bij mannen

Incontinentie bij mannen: hoe komt het en wat doe je eraan?

Een aantal manieren om incontinentieklachten te voorkomen, verhelpen en verlichten bij zowel mannen als vrouwen zijn hetzelfde. Toch zijn er ook oorzaken van urine-incontinentie die specifiek op mannen van toepassing zijn. De aanbevolen behandelingen van urineverlies bij mannen kunnen dan ook flink verschillen van de behandelingen van ongewild urineverlies bij vrouwen.

 

Mannen hebben vaker last van klachten die optreden tijdens het toiletbezoek, dan vrouwen. Het plassen zelf kan bijvoorbeeld moeizamer gaan, maar ook nadruppelen kan langer duren. Mannen hebben vaker last van urineverlies ’s nachts en moeten daardoor vaker uit bed, wat tot vermoeidheidsklachten kan leiden.

 

Bij mannen komt incontinentie minder vaak voor dan bij vrouwen. Toch kunnen deze klachten, wanneer ze wel voorkomen, als bijzonder hinderlijk worden ervaren.

 

Welke vorm van incontinentie komt het meeste voor bij mannen?​

Er zijn drie soorten incontinentie die onder mannen het meest voorkomen. Het gaat in de meeste gevallen om aandrangincontinentie, stressincontinentie, of gemengde incontinentie. Wanneer symptomen van zowel stressincontinentie als aandrangincontinentie zich voordoen, spreken we van gemengde incontinentie.

De belangrijkste soorten incontinentie bij mannen

Hoe herken je incontinentie bij mannen en hoe verhelp je incontinentieklachten? We hebben de belangrijkste soorten en de oorzaken ervan voor je op een rijtje gezet. Daarnaast vind je hier ook de meest ingezette behandelingen per soort incontinentie.

 

  • Aandrangincontinentie bij mannen: symptomen, oorzaken en behandelingen
    Aandrangincontinentie kun je onder andere herkennen aan het gevoel erg vaak naar het toilet te moeten. Deze plasaandrang doet zich overmatig vaak aan en is niet altijd te onderdrukken. Dit kan zorgen voor ongewild urineverlies bij mannen. Aandrangincontinentie kan ook het gevolg zijn van een vernauwde plasbuis of blaasproblemen, zoals een blaasontsteking of een overactieve blaas.
  • Het gebruik van specifieke medicatie of ongezonde gewoontes, zoals roken of de overmatige consumptie van cafeïne of alcohol kan het risico op aandrangincontinentie eveneens verhogen.

    Aandrangincontinentie kun je goed behandelen en vaak zelfs volledig verhelpen. Door gezonde levensstijlkeuzes te maken, kun je deze incontinentieklachten al behoorlijk verlichten. Ook blaastraining kan in sommige gevallen uitkomst bieden. Bezoek de huisarts om klachten te laten onderzoeken en je eventueel naar een specialist door te verwijzen. Deze kan eventuele blaasproblemen of prostaatproblemen die aan de klachten ten grondslag liggen, vaststellen.

    Soms adviseert een behandelend arts om aandrangincontinentie aan de hand van medicijnen of een operatieve ingreep te behandelen. Bij mannen wordt aandrangincontinentie in veel gevallen veroorzaakt door een goedaardige prostaatvergroting. Een vergrote prostaat kan vaak goed behandeld worden.  Verderop in dit artikel behandelen we problemen met de prostaat die eveneens urine-incontinentie kunnen veroorzaken.

  • Stressincontinentie bij mannen: symptomen, oorzaken en behandelingen
    Urineverlies bij inspanning wordt inspanningsincontinentie of stressincontinentie genoemd. Deze vorm van incontinentie kun je herkennen door ongewild urineverlies bij inspanning. De vorm van inspanning kan variëren van hardlopen, iets zwaars optillen, maar ook een flinke hoestbui kan bij stressincontinentie leiden tot ongewenst urineverlies.Dergelijke inspanning oefent extra druk op de blaas uit. Als de sluitspier van de blaas niet sterk genoeg is, kan in zo’n situatie urine uit de verzwakte blaas lekken. Het kan gaan om enkele druppels, maar ook om een grotere hoeveelheid urine.

    Er bestaan verschillende oplossingen voor stressincontinentie. Zo kunnen bekkenbodemspieroefeningen de spieren versterken die een belangrijke rol spelen bij het ophouden van de urine. Richt het regelmatig trainen van deze spieren niets uit, kan soms een zogeheten ‘male sling’ operatief worden aangebracht. Dit helpt om weer controle te krijgen over de blaasfunctie.

Verschillende oorzaken van incontinentie bij mannen:

Incontinentie als gevolg van problemen met de prostaat

Veel mannen krijgen op latere leeftijd last van problemen met de prostaat. Prostaatproblemen kunnen incontinentie bij mannen veroorzaken. Een goedaardige vergroting van de prostaat, prostaatkanker of een prostaatoperatie zijn voorbeelden van zulke oorzaken.

 

Bij mannen wordt aandrangincontinentie of urge incontinentie in veel gevallen veroorzaakt door een vergrote prostaat. De prostaat kan als gevolg van hormonale schommelingen gaan groeien. De vergrote prostaat kan dan de plasbuis gedeeltelijk dichtdrukken. Vaak wordt het plassen hierdoor bemoeilijkt, maar het kan ook juist zorgen voor ongewenst verlies van urine. Een goedaardige prostaatvergroting kan meestal behandeld worden met medicijnen of verholpen worden door een operatie. Prostaatkanker kan ook voor incontinentieklachten zorgen. Een behandelend arts zal adviseren over de behandeling van prostaatkanker en bijkomende klachten zoals urineverlies. Een prostaatoperatie, bijvoorbeeld prostaatkanker om te behandelen, leidt bij één op de tien mannen tot stressincontinentie. Bij sommige mannen kunnen prostaatproblemen de oorzaak vormen van overloopincontinentie.

Incontinentie op latere leeftijd

Prostaatproblemen komen vaak voor bij mannen die de 65 al zijn gepasseerd. Ook andere, vaak ouderdomsgerelateerde, aandoeningen kunnen incontinentie veroorzaken. Zo kunnen beroertes, diabetes, dementie en de ziekte van Parkinson ongewild urineverlies veroorzaken. Ook ontlastingsincontinentie komt vaker voor op latere leeftijd. Functionele incontinentie is vaak het gevolg van verminderde fysieke mobiliteit, slechtziendheid of een delier. Het laatste komt voornamelijk voor onder ouderen die aan dementie lijden. Een toiletstoel en incontinentiematerialen kunnen worden ingezet als hulpmiddelen om ongelukjes te voorkomen.  

Incontinentie bij mannen verhelpen

Bekkenbodemfysiotherapie en leefstijlaanpassingen helpen vaak bij het verlichten van de klachten. Daarnaast kan een behandelend arts, zoals een uroloog, verschillende andere behandelingen adviseren. Dit hangt af van de specifieke klachten en oorzaken die een rol spelen. Een sluitspierprothese kan bijvoorbeeld uitkomst bieden. Ook het plaatsen van twee opblaasbare ballonnetjes (de zogeheten ProACTTM ballonnen) naast de plasbuis is een veel uitgevoerde ingreep om incontinentie te verhelpen.

Incontinentiematerialen voor mannen

Ongewenst urineverlies kan je flink hinderen in het dagelijks functioneren.  Heb je last van klachten die (nog) niet verholpen kunnen worden? Er bestaan incontinentiematerialen die speciaal voor mannen zijn ontworpen. Deze vangen de urine op en absorberen het vocht, zodat je je vrij en comfortabel kunt bewegen.

Meer weten over incontinentie?

Heb je behoefte aan aanvullende informatie over incontinentie, bijvoorbeeld over de verschillende soorten incontinentie, of wil je weten wat je eraan kunt doen?

Meer interessante artikelen voor jou

Heb je last van incontinentieproblemen?

Wees dan niet bang om contact met je huisarts op te nemen. Deze kan je helpen bij het vinden van de best passende behandeling of incontinentiematerialen en kan je eventueel doorverwijzen naar een specialist.