Wat te doen bij urineverlies bij hoesten?

Heb je weleens last van urineverlies bij hoesten? Je bent niet de enige. Veel mensen verliezen ongewild urine bij plotselinge bewegingen. Bijvoorbeeld bij niezen, hoesten, lachen of sporten. Dit wordt ook wel stressincontinentie of inspanningsincontinentie genoemd. Maar wat kun je doen bij urineverlies bij hoesten? Geen zorgen! In dit artikel leggen we uit wat de oorzaken zijn van urineverlies bij niezen of hoesten. Ook vertellen we je wat je eraan kunt doen.

Waarom urineverlies bij hoesten?

Urineverlies bij niezen en hoesten is dus een vorm van stressincontinentie. Dit heeft niets te maken met psychische stress. Dit komt door verhoogde druk in je buikholte die ontstaat bij deze bewegingen.


Wil je normaal gesproken je plas op houden? Dan doe je dat door het aanspannen van je sluitspier en bekkenbodemspieren. Deze spieren zorgen ervoor dat de uitgang van je blaas gesloten blijft. Zijn deze spieren verzwakt? Dan kunnen ze de extra druk niet goed opvangen. Daardoor kan er urine uit je blaas ontsnappen.
De bekkenbodemspieren kunnen verzwakt raken door verschillende factoren, zoals:

  • een zwangerschap en bevalling;
  • de overgang (menopauze);
  • het ouder worden;
  • langdurig hoesten;
  • overgewicht;
  • obstipatie en persen;
  • gynaecologische operaties.

Urineverlies bij hoesten en niezen bij vrouwen

Urineverlies bij niezen of hoesten komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Dit komt doordat vrouwen een kortere en minder stevige plasbuis hebben. Ook hebben vrouwen vaker te maken met hormonale veranderingen. Bijvoorbeeld zwangerschappen en bevallingen. Deze kunnen de bekkenbodemspieren beïnvloeden.

Wat te doen bij urineverlies bij hoesten?

Urineverlies bij hoesten is niet gevaarlijk, maar wel erg vervelend. Het kan je onzeker maken. Ook kan het je belemmeren in je dagelijkse activiteiten. Gelukkig zijn er verschillende manieren om plassen tijdens hoesten te verminderen of te verhelpen. Hieronder geven we je een paar tips.

Tip #1 - Train je bekkenbodemspieren

Hoe kun je je bekkenbodemspieren sterker en strakker maken? Bijvoorbeeld door het doen van bekkenbodemoefeningen! Dit kan helpen om je plas bij niezen te verminderen of te voorkomen. Ook bij plotselinge bewegingen. Je kunt zelf oefeningen doen, of hulp vragen aan een bekkenbodemfysiotherapeut.

 

Alvast zelf aan de slag met bekkenbodem oefeningen? Wij helpen je op weg!

Bekkenbodemoefening
staan en lopend vrouw

Bekkenbodemoefening
basis man

Meer filmpjes met bekkenbodemoefeningen bekijken? Je vindt ze in de Media lounge!

Tip #2 - Let op je vochtinname

Het is belangrijk om voldoende te drinken. Ook als je last hebt van hoesten en urineverlies. Drink ongeveer anderhalf tot twee liter water per dag. Zorg dat je dit goed verspreidt over de dag. Vermijd dranken die je blaas kunnen prikkelen. Denk hierbij aan koffie, thee, alcohol en koolzuurhoudende dranken. Drink ook niet te veel vlak voor het slapen gaan. Of voordat je gaat sporten of reizen.

Tip #3 - Let op je gewicht

Overgewicht kan de druk op je blaas en bekkenbodemspieren verhogen. Zo kan urineverlies bij hoesten worden veroorzaakt of verergerd. Probeer daarom een gezond gewicht te bereiken en te behouden. Dit doe je door gezond te eten en voldoende te bewegen. Vraag eventueel advies aan je huisarts of een diëtist.

Tip #4 - Let op je stoelgang

Obstipatie en persen kunnen ook de druk op je blaas en bekkenbodemspieren verhogen. Dat kan leiden tot urineverlies bij niezen en hoesten. Zorg daarom voor een goede stoelgang. Dit doe je onder andere door voldoende te drinken. Maar ook door vezelrijk te eten en regelmatig te bewegen. Gebruik zo nodig een laxeermiddel. Doe dit alleen in overleg met je huisarts of apotheker.

Leren leven met urineverlies bij hoesten

Er zijn dus verschillende manieren om stressincontinentie te verminderen of te verhelpen. Helaas is dit niet altijd volledig of blijvend. In dat geval kan het een goed idee zijn om incontinentiemateriaal te gebruiken. Dit zijn speciale producten die urine opvangen. Ze beschermen tegen lekkages, huidirritatie en nare geurtjes. Denk bijvoorbeeld aan inleggers, verbanden of broekjes. Deze producten zijn discreet en comfortabel. Ook geven ze je meer zekerheid en vrijheid. Met een indicatie van je huisarts kun je incontinentiemateriaal soms ook vergoed krijgen.

 

Meer weten over de verschillende soorten incontinentiemateriaal? Wij vertellen je er hier meer over!

Inlegger incontinentiemateriaal

Urineverlies bij hoesten zwangerschap

Veel vrouwen krijgen tijdens of na de zwangerschap te maken met urineverlies bij hoesten. Ongeveer een derde van de vrouwen heeft last van plassen tijdens hoesten als ze zwanger zijn. Dit komt doordat de zwangerschap en de bevalling de bekkenbodemspieren kunnen uitrekken en verzwakken. Ook verandert de hormoonhuishouding. Daardoor kan de sluitspier minder goed functioneren. Tenslotte kan de groeiende baarmoeder ook een rol spelen. Meestal gaat het urineverlies na de zwangerschap vanzelf weer over. Dit gebeurt zodra de bekkenbodemspieren hersteld zijn. Dit kan enkele weken tot maanden duren.

Meer weten over incontinentie?

Heb je behoefte aan aanvullende informatie over incontinentie, bijvoorbeeld over de verschillende soorten incontinentie, of wil je weten wat je eraan kunt doen?

Kijk en
luister

Heb je last van incontinentieproblemen?

Wees dan niet bang om contact met je huisarts op te nemen. Deze kan je helpen bij het vinden van de best passende behandeling of incontinentiematerialen en kan je eventueel doorverwijzen naar een specialist.