Verhouding drinken en plassen

Er zijn verschillende dingen die kunnen helpen bij het beheersen van incontinentieklachten. Een van de eerste stappen is het begrijpen van de verhouding tussen drinken en plassen. In dit artikel bespreken we hoe je drinkgewoonten je plasgedrag beïnvloeden. Dan weet jij waar je op kunt letten. Zo houd je een goede balans tussen drinken en plassen.

Veel drinken, weinig plassen

Drink je veel maar plas je toch weinig? Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

 

  • Nierproblemen. Problemen met de nieren kunnen de urineproductie verminderen. De nieren zijn verantwoordelijk voor het filteren van afvalstoffen uit het bloed. Maar ook voor het produceren van urine. Functioneren de nieren niet goed? Dan kan dit leiden tot een verminderde urineproductie;
  • Urinewegobstructie. Sommige mensen kunnen last hebben van obstructies in de urinewegen. Bijvoorbeeld een vergrote prostaat, blaasstenen of tumoren. Deze kunnen de urinestroom belemmeren. Daardoor kan het zijn dat je ondanks het vele drinken toch weinig plast;
  • Medicatie. Sommige medicijnen kunnen de urineproductie verminderen. Dit kan een bijwerking zijn van medicijnen zoals diuretica, antihistaminica en bepaalde pijnstillers;
  • Zenuwaandoeningen. Er zijn aandoeningen die de zenuwen aantasten die de blaas en urinewegen controleren. Deze kunnen ook leiden tot een verminderde urineproductie. Voorbeelden van dit soort aandoeningen zijn multiple sclerose of ruggenmergletsel;
  • Overmatig zweten. Zweet je veel? Bijvoorbeeld door inspanning of warm weer? Dan kan je lichaam meer vocht verliezen via zweet dan via urine. Dit resulteert in minder plassen;
  • Hartproblemen. Hartfalen kan leiden tot vochtretentie in het lichaam. Daardoor wordt minder urine geproduceerd.

Merk je dat je veel drinkt maar weinig plast? Dan is het belangrijk om medische hulp te zoeken. Dit kan namelijk een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem dat onmiddellijke aandacht vereist. Een arts kan de oorzaak van je symptomen vaststellen. Daarna kan ook een passende behandeling aanbevolen worden.

Veel drinken, veel plassen

Veel drinken zal in de meeste gevallen ook leiden tot veel plassen. Dit is meestal normaal. Vooral als je veel water, thee of andere dranken consumeert. Wanneer je veel drinkt neemt je lichaam meer vocht op. Dit extra vocht moet ergens heen. Je nieren filteren het overtollige vocht uit je bloed en zetten dit om in urine. Dit resulteert in een verhoogde urineproductie en frequentere toiletbezoeken.

 

Het is echter belangrijk om op te letten of je ook ’s nachts vaak moet plassen. Dit kan wellicht een teken kan zijn van een overactieve blaas of andere gezondheidsproblemen. Een overactieve blaas kan ervoor zorgen dat je vaker moet plassen. Zelfs als je niet veel hebt gedronken. Dit komt doordat de spieren in de blaas onwillekeurig samentrekken. Dat veroorzaakt een plotselinge en sterke aandrang om te plassen.

Hoe snel plassen na drinken?

Veel mensen vragen zich af hoe snel ze moeten plassen na het drinken van vloeistoffen. Dit kan variëren afhankelijk van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid en het type vloeistof dat je drinkt. Ook is dit afhankelijk van je individuele blaasfunctie. Over het algemeen kun je verwachten dat je binnen 30 minuten tot 2 uur na het drinken moet plassen. Merk je dat je extreem snel moet plassen na drinken? Dan kan dit een teken zijn van een overactieve blaas.

Ik plas meer dan ik drink

Merk je dat je meer plast dan je drinkt? Dit kan te maken hebben met verschillende factoren. Bijvoorbeeld met de consumptie van diuretische dranken (zoals koffie en alcohol). Maar ook met een medische aandoening zoals diabetes. Zit je als vrouw in de menopauze? Dan kan je blaasfunctie ook worden beïnvloed. Dit kan leiden tot vaker plassen. Ook nierproblemen kunnen van invloed zijn op de urineproductie. Functioneren de nieren niet goed? Dan kunnen ze niet effectief het vocht uit het lichaam verwijderen. Ook dat kan leiden tot een verhoogde urineproductie.

 
Maak je je zorgen? Dan is het belangrijk om je vochtinname en plasgedrag bij te houden. Bespreek eventuele zorgen ook met je arts.

Plas je alles uit wat je drinkt?

Veel mensen vragen zich af of ze alles uitplassen wat ze drinken. Het antwoord is nee. Je lichaam gebruikt een deel van het vocht dat je drinkt voor verschillende functies. Bijvoorbeeld voor het reguleren van de lichaamstemperatuur. Maar ook voor het transporteren van voedingsstoffen. Het overtollige vocht wordt echter wel uitgescheiden via de urine.

Waar moet je veel van plassen?

Bepaalde dranken kunnen ervoor zorgen dat je vaker moet plassen. Hieronder bespreken we een aantal veelvoorkomende boosdoeners.

Moet je van koffie veel plassen?

Ja, koffie kan ervoor zorgen dat je vaker moet plassen. Koffie bevat namelijk cafeïne en dat heeft een diuretisch effect. Dat betekent dat het de urineproductie verhoogt. Dit komt doordat cafeïne de nieren stimuleert om meer zout (natrium) in de urine af te geven. Daardoor wordt de urineproductie verhoogd en moet je vaker plassen.

Moet je van thee veel plassen?

Van thee moet je veel plassen. Dit komt doordat er theïne in zit. Theïne is een stof die in theebladeren zit. Dit is vergelijkbaar met cafeïne. Het heeft een stimulerend effect op het centrale zenuwstelsel. Ook kan het de nieren stimuleren om meer urine te produceren. Daardoor moet je dus vaker plassen.

Plassen na elk biertje?

Waarom moet je van alcohol sneller plassen? Dat komt doordat alcohol een krachtig diureticum is. Het verhoogt dus de urineproductie. Daarom moet je vaak plassen na het drinken van alcoholische dranken. Bier bevat ook nog een hoog percentage water, namelijk 90%. Dit betekent dat je naast de diuretische werking van alcohol ook veel extra vocht binnenkrijgt. Dit extra vocht moet door je lichaam worden verwerkt en uitgescheiden. Tenslotte kan alcohol de blaaswand irriteren. Dat kan leiden tot een verhoogde aandrang om te plassen. Dit effect is vooral merkbaar bij mensen die gevoelig zijn voor alcohol.

Disclaimer

Wij hebben dit blogartikel met de grootst mogelijke zorgvuldigheid geschreven met behulp van externe deskundigen. Ondanks de betrachte zorgvuldigheid staat het Continentie Centrum er niet voor in dat de informatie volledig, juist en/of up-to-date is. De informatie is uitsluitend bedoeld als algemene informatie. Het Continentie Centrum is niet aansprakelijk, uit welke hoofde dan ook, voor schade die voortvloeit uit en/of verband houdt met de informatie. Deze informatie is nimmer een vervanging voor medische zorg. Ieder mens is uniek. Kennelijke vergissingen of kennelijke fouten binden het Continentie Centrum niet.

Meer weten over incontinentie?

Heb je behoefte aan aanvullende informatie over incontinentie, bijvoorbeeld over de verschillende soorten incontinentie, of wil je weten wat je eraan kunt doen?

Kijk en
luister

Heb je last van incontinentieproblemen?

Wees dan niet bang om contact met je huisarts op te nemen. Deze kan je helpen bij het vinden van de best passende behandeling of incontinentiematerialen en kan je eventueel doorverwijzen naar een specialist.