Functionele incontinentie

Verschillende fysieke, neurologische en cognitieve factoren kunnen functionele incontinentie veroorzaken. Slechtziendheid, beperkte fysieke mobiliteit, maar ook dementie spelen vaak een rol. Met het functioneren van de blaas of urinewegen is dan ook niets aan de hand: het probleem ligt in het onvermogen om op tijd het toilet te bereiken. De beste manier om hiermee om  te gaan, is om de toegang tot een toilet zo makkelijk mogelijk te maken. Zo kan het raadzaam zijn om een toiletstoel in de slaapkamer te plaatsen, of om met regelmatige frequentie een toiletbezoekje in te lassen, ook wanneer je nog geen aandrang voelt.

Behandelingen

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij incontinentieklachten variërend van leefstijl aanpassingen tot een chirurgische ingreep. Het is belangrijk om van tevoren na te denken over de voor- en nadelen van een behandeling en kiest voor de behandeling die het beste bij jou past.

 

Meer
interessante
artikelen
voor jou

Heb je last van incontinentieproblemen?

Wees dan niet bang om contact met je huisarts op te nemen. Deze kan je helpen bij het vinden van de best passende behandeling of incontinentiematerialen en kan je eventueel doorverwijzen naar een specialist.