De verschillende behandelingen van urine incontinentie

Er zijn verschillende mogelijkheden

Als er door een arts of verpleegkundig specialist is bepaalt welke vorm van urine incontinentie je hebt, kan er gekeken worden welke behandeling daarbij past.

Begeleiding bij leefstijl aanpassingen

Bij sommige vormen van urine incontinentie is het raadzaam om naar je eet en drinkgewoonten te kijken. Er zijn voedingsmiddelen die je blaas kunnen irriteren. Denk aan cafeïne, koolzuur, alcohol, fruitzuren en pittige kruiden en specerijen. 

In de video Tips voor een gezonde blaas wordt hier meer over vertelt.

Ook kan het helpen om meer fysieke activiteiten te gaan ondernemen of gewicht te verliezen.
Bekijk samen met je behandelaar welke begeleiding het beste bij jouw situatie past.

Bekkenfysiotherapie

Een bekkenfysiotherapeut kan je bekkenbodem klachten in kaart brengen en samen met jou een behandelplan opstellen. De bekkenfysiotherapeut biedt hulp bij het herkennen en trainen van je bekkenbodemspieren. Door regelmatig gerichte oefeningen te doen kan je de bekkenbodem en omliggende spieren versterken. Daarmee kun je  de urine incontinentie verminderen of verhelpen.

Medicatie

Er zijn verschillende soorten medicatie die voorgeschreven kunnen worden bij urine incontinentie.
Bij aandrang incontinentie kan medicatie helpen die de (overactieve) spieren van de blaas ontspannen. Daarmee wordt het samentrekken van de blaaswand geremd. Hierdoor kan je je plas beter ophouden en hoef je minder vaak te plassen.

Medicatie die de spieren rond je urinebuis versterken kunnen helpen bij inspanningsincontinentie. Dit zorgt ervoor dat je minder last hebt van ongewild urineverlies.

Chirurgie

Een veel voorkomende ingreep is het plaatsten van een midurethrale sling (bij vrouwen) of male sling (bij mannen). Dit is een relatief eenvoudige ingreep die bij inspanningsincontinentie wordt toegepast.
Bij deze ingreep wordt een kunststof bandje (sling) om de urinebuis geplaatst. Dit zorgt voor ondersteuning van het afsluitmechanisme in de blaas.

Bij drukverhoging, die ontstaat tijdens het lachen, hoesten, niezen, tillen e.d drukt het bandje tegen de urinebuis zodat deze (beter) gesloten blijft. Er treedt dan minder of geen urineverlies op.

Injectiemiddelen

Bij deze methode wordt vet, bindweefsel of een synthetisch middel met een injectie rondom de urinebuis ingespoten. Dit zorgt voor een vernauwing van de urinebuis en resulteert in minder of geen urineverlies.

Zenuwstimulatie

Om de blaas minder vaak samen te laten trekken kunnen er bepaalde zenuwen worden gestimuleerd. Hierdoor worden ongewenste signalen geblokkeerd en kan de normale blaasfunctie zich herstellen. Een uroloog kan je meer over deze behandeling vertellen.

Advies en begeleiding bij het kiezen van continentie hulpmiddelen

Soms is het nodig om (aanvullend) een continentie hulpmiddel te gebruiken. Dit is een heel persoonlijke keuze. Een UCS-verpleegkundige kan je adviseren over de productsoorten, hoe je deze kan gebruiken en kan de hulpmiddelen ook aan je voorschrijven. Daarnaast kan de UCS-verpleegkundige je ondersteuning bieden bij huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

Het is belangrijk om te kiezen voor de behandeling die bij je past. Bespreek daarom de voor- en nadelen van een behandeling of medicijn met je arts of verpleegkundig specialist voordat je met de behandeling begint.

Meer weten over incontinentie?

Heb je behoefte aan aanvullende informatie over incontinentie, bijvoorbeeld over de verschillende soorten incontinentie, of wil je weten wat je eraan kunt doen?

Kijk en
luister

Heb je last van incontinentieproblemen?

Wees dan niet bang om contact met je huisarts op te nemen. Deze kan je helpen bij het vinden van de best passende behandeling of incontinentiematerialen en kan je eventueel doorverwijzen naar een specialist.