Gemengde incontinentie

Gemengde incontinentie, ook wel mixed incontinentie, duidt op een combinatie van inspannings- en aandrangincontinentie. De oorzaken en symptomen van gemengde incontinentie zijn dan ook hetzelfde als deze twee vormen van incontinentie. Soms kun je ineens het gevoel krijgen de plas niet op te kunnen houden (aandrang), maar het kan je ook overkomen dat je haast ongemerkt een paar druppels verliest doordat je moet niezen of hard moet lachen (inspanning). Gemengde incontinentie komt grotendeels bij ouderen voor. Vrouwen hebben hier vaker last van dan mannen. De helft van de vrouwen die kampen met aandrangincontinentie, heeft ook last van stressincontinentie. Het is raadzaam om in het geval van gemengde incontinentie na te gaan welke vorm van incontinentie het meest voorkomt, bijvoorbeeld door een plasdagboek bij te houden.

Behandelingen

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij incontinentieklachten variërend van leefstijl aanpassingen tot een chirurgische ingreep. Het is belangrijk om van tevoren na te denken over de voor- en nadelen van een behandeling en kiest voor de behandeling die het beste bij jou past.

 

Meer
interessante
artikelen
voor jou

Heb je last van incontinentieproblemen?

Wees dan niet bang om contact met je huisarts op te nemen. Deze kan je helpen bij het vinden van de best passende behandeling of incontinentiematerialen en kan je eventueel doorverwijzen naar een specialist.