Alles over kou op de blaas

Moet jij vaker plassen wanneer het buiten koud is? Of is je blaas gevoeliger als je koude voeten of handen hebt? Je bent zeker niet de enige. Veel mensen hebben last van kou op de blaas. Vooral in de wintermaanden. Maar wat is kou op de blaas precies? Wat zijn de symptomen van kou op de blaas? En wat kun je eraan doen? In dit artikel geven we je antwoord op deze vragen.

Moet je door kou sneller plassen?

Het antwoord op deze vraag is dus ja! Maar waarom moet je door kou soms sneller plassen? Daar zijn verschillende oorzaken voor. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje. 

#1 Je blaas spant aan

Wanneer het koud is, spant de blaas zich meer aan. Heb je een gevoelige blaas? Dan kan je hier last van krijgen. De blaas kan dan namelijk minder urine vasthouden. Daardoor krijg je sneller het gevoel dat je moet plassen.

#2 Je drinkt meer warme dranken

Wanneer het koud is, drink je vaak warme dranken. Denk hierbij aan koffie, thee of een kop soep. Heerlijk om jezelf mee op te warmen. Helaas iets minder prettig voor je blaas. Deze dranken bevatten namelijk vaak cafeïne. Maar ook andere stoffen die een vocht afdrijvend effect hebben. Daardoor worden je nieren gestimuleerd om meer urine te producten. En dat zorgt ervoor dat je vaker moet plassen.

#3 Je bloedvaten krimpen door de kou

Wanneer het koud is, kunnen je bloedvaten krimpen. Dat zorgt ervoor dat je bloed minder ruimte krijgt. Hierdoor halen je nieren meer water uit je bloed. Dit water komt weer in je blaas terecht. En je raadt het al, daardoor moet je dus vaker plassen.

#4 Je zweet minder

Wanneer het koud is, zweet je lichaam minder. Dit komt doordat je lichaam minder warmte af hoeft te geven. Wanneer je zweet wordt overtollig water uit je lichaam verwijderd. Zweet je dus minder? Dan blijft er meer water in je lichaam zitten. Dit komt uiteindelijk in je blaas terecht. En daardoor moet je vaker naar het toilet.

#5 TRP-kanalen

TRP-kanalen zijn sensoren in ons lichaam. Deze reageren op temperatuurveranderingen van de huid. Deze sensoren sturen signalen naar de hersenen. Deze signalen reguleren lichaamstemperatuur en beïnvloeden plasdrang. Is het koud? Dan kunnen TRP-kanalen je hersenen laten denken dat je blaas vol is. Daardoor moet je vaker plassen.

Kou op de blaas – symptomen

Er zijn verschillende symptomen van kou op de blaas. Deze kunnen per persoon en situatie verschillen. De meest voorkomende symptomen van kou op de blaas zijn:

  • Vaker moeten plassen. Niet alleen overdag, maar ook ’s nachts;
  • Een kleine hoeveelheid urine per keer plassen;
  • Stinkende urine;
  • Een branderig, stekend of schrijnend gevoel bij het plassen;
  • Een drukkend of zwaar gevoel in de onderbuik;
  • Een koud of tintelend gevoel in de blaasstreek;
  • Koude voeten, handen of billen.

Kou op de blaas bij mannen

Kou op de blaas komt het vaakst voor bij vrouwen. Toch kunnen mannen ook last hebben van kou op de blaas. Vooral wanneer ze een vergrote prostaat hebben. De prostaat is een klier die om de plasbuis heen zit. Deze zit vlak onder de blaas. Wordt de prostaat groter? Dan kan hij de plasbuis vernauwen. Hierdoor is het lastiger voor urine om weg te stromen. Dit kan leiden tot:

  • Een gevoel van onvolledige lediging van de blaas;
  • Een zwakke urinestraal;
  • Nadruppelen;
  • Plotselinge aandrang om te plassen.

 

Raakt de prostaat ontstoken? Dan kan dit ook pijn of een branderig gevoel bij het plassen veroorzaken.

Kou op de blaas bij vrouwen

Zoals hierboven vermeld komt kou op de blaas meestal voor bij vrouwen. Maar hoe komt dat? Vrouwen hebben een kortere en bredere plasbuis. Hierdoor kunnen bacteriën makkelijker in de blaas komen. Vrouwen moeten ook omgaan met hormonale veranderingen. Bijvoorbeeld tijdens de menstruatie, zwangerschap of overgang. Deze veranderingen hebben effect op de slijmvliezen van de plasbuis en de blaas. Zo kunnen ze dunner en droger worden. Hierdoor zijn ze gevoeliger voor irritaties zoals kou.

Kan je blaasontsteking krijgen door kou?

Een vaak gestelde vraag is of je blaasontsteking kunt krijgen door kou. Het antwoord is: nee, dat kan niet. Blaasontsteking is een ontsteking van de blaaswand. Deze wordt meestal veroorzaakt door een bacteriële infectie. Kou kan geen bacteriën in je blaas brengen. Dat betekent dus dat kou kan geen blaasontsteking veroorzaken.

 

Wel kan kou je weerstand verlagen. En daardoor word je vatbaarder voor infecties. Ook kan kou je blaas irriteren. Daardoor kan je klachten krijgen die lijken op die van een blaasontsteking. Bijvoorbeeld een branderig gevoel bij het plassen. Maar ook een verhoogde plasfrequentie. Dat hoeft dus niet te betekenen dat je een blaasontsteking hebt.

Heb ik last van kou op de blaas of een blaasontsteking?

Hoe kun je dan weten of je een blaasontsteking hebt of niet? Het belangrijkste verschil is dat een blaasontsteking meestal gepaard gaat met andere klachten. Denk hierbij aan koorts, rillingen, misselijkheid, braken. Maar je ook bloed in de urine of pijn in de zij of rug. Heb je last van deze symptomen? Dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Zij doen dan een urineonderzoek en geven je eventueel een antibioticakuur.

Kou op de blaas voorkomen of klachten verlichten

Heb je geen last van de symptomen van blaasontsteking? Maar wel van symptomen van kou op de blaas? Dan kun je proberen om je klachten zelf te verlichten. Maar hoe doe je dat? Wij geven je hieronder een aantal tips. Zo verlicht jij je klachten. En misschien kan je ze zelfs wel voorkomen!

Tip #1 - Draag warme kleding

Het dragen van warme kleding is tip nummer één. Dit is vooral belangrijk rond je onderlichaam. Zorg ook voor een goede isolatie van je voeten, handen en billen. Draag bijvoorbeeld wollen sokken,
handschoenen, een sjaal en een muts. Maar ook een lange onderbroek of een maillot kan helpen. Probeer katoen ook te vermijden. Dit houdt vocht vast en kan je juist kouder maken.

 

Moet je ’s nachts vaker uit bed om naar het toilet te gaan? Vergeet dan ook niet om je warm aan te kleden!

Tip #2 - Blijf genoeg bewegen

Wanneer het koud is buiten heb je vaak minder zin om er op uit te gaan. Toch is het belangrijk dat je ook in de winter genoeg beweegt. Beweging stimuleert namelijk de bloedsomloop, stofwisseling en lymfestelsel. Hierdoor kan je lichaam afvalstoffen beter afvoeren. Dat houdt je blaas ook gezond.

Tip #3 - Drink voldoende

Wanneer het koud is heb je vaak minder dorst. Toch is het erg belangrijk dat je voldoende blijft drinken. Minstens 1,5 liter per dag. Vocht spoelt je blaas namelijk schoon. Daardoor heb je minder kans op infecties. Het is wel belangrijk dat je bepaalde dranken vermijdt. Bijvoorbeeld cafeïne houdende dranken zoals koffie en thee.

Tip #4 - Doe bekkenbodemoefeningen

Je bekkenbodemspieren ondersteunen je blaas, baarmoeder en darmen. Verslappen deze spieren? Dan kunnen ze je blaas minder goed afsluiten. Daardoor kan je urine verliezen.

 

Gelukkig zijn er genoeg manieren om je bekkenbodemspieren te trainen! Wil je weten welke oefeningen je allemaal kunt doen? Neem een kijkje in onze Medialounge. Hier laten we je allerlei oefeningen zien. Zowel voor mannen als voor vrouwen!

Tip #5 - Gebruik de juiste hulpmiddelen

Heb je last van urineverlies door kou op de blaas? Dat hoeft niet te betekenen dat jouw dagelijkse leven moet veranderen. Met het juiste hulpmiddel kan jij jouw favoriete activiteiten gewoon voortzetten. Incontinentiemateriaal is ontworpen om je urine op te vangen. Maar het beschermt ook je huid en geeft je droog en fris gevoel.

 

Wil jij weten welk materiaal je kunt gebruiken voor jouw situatie? We vertellen je hier van alles over de verschillende soorten materialen!

Wanneer is het verstandig om een arts te raadplegen?

Blijven je klachten aanhouden of worden ze zelfs erger? Of gaan je klachten gepaard met andere symptomen? Bijvoorbeeld koorts, bloed in urine of pijn in de zij of rug? Raadpleeg dan een arts.

Disclaimer

Wij hebben dit blogartikel met de grootst mogelijke zorgvuldigheid geschreven met behulp van externe deskundigen. Ondanks de betrachte zorgvuldigheid staat het Continentie Centrum er niet voor in dat de informatie volledig, juist en/of up-to-date is. De informatie is uitsluitend bedoeld als algemene informatie. Het Continentie Centrum is niet aansprakelijk, uit welke hoofde dan ook, voor schade die voortvloeit uit en/of verband houdt met de informatie. Deze informatie is nimmer een vervanging voor medische zorg. Ieder mens is uniek. Kennelijke vergissingen of kennelijke fouten binden het Continentie Centrum niet.

Meer weten over incontinentie?

Heb je behoefte aan aanvullende informatie over incontinentie, bijvoorbeeld over de verschillende soorten incontinentie, of wil je weten wat je eraan kunt doen?

Kijk en
luister

Heb je last van incontinentieproblemen?

Wees dan niet bang om contact met je huisarts op te nemen. Deze kan je helpen bij het vinden van de best passende behandeling of incontinentiematerialen en kan je eventueel doorverwijzen naar een specialist.