Reflexincontinentie

Reflexincontinentie is een van de veelvoorkomende vormen van incontinentie. Maar wat is reflexincontinentie nu precies? En zijn mogelijke oorzaken en behandelmethoden van reflexincontinentie? We vertellen je er hieronder alles over! 

Wat is reflexincontinentie?

Wat is nu de betekenis van reflexincontinentie? Voel je geen aandrang of prikkel om te plassen? Dan heb je mogelijk last van reflexincontinentie. Hierdoor lukt bewust plassen, of juist de plas ophouden, niet meer. Urineverlies gebeurt dan op onvrijwillige en oncontroleerbare manier.

 

Zowel mannen als vrouwen kunnen last krijgen van reflexincontinentie.

Reflexincontinentie - Oorzaak

Reflexincontinentie wordt vaak veroorzaakt door een afwijking in het zenuwstelsel. Hierdoor worden niet de juiste reflexen naar de hersenen gestuurd. De hersenen kunnen de blaasspieren dan niet langer sturen. Hierdoor kun je ongewild urine verliezen. We zetten een aantal voorbeelden hiervan voor je op een rijtje: 

 

  • Spina bifida (ook wel een ‘open rug’ genoemd) 
  • Multiple Sclerose (MS) 
  • Dwarslaesie
  • Een beschadigde zenuw
  • Een tumor in het ruggenmerg.

Reflexincontinentie - Behandeling

Reflexincontinentie is een chronische vorm van incontinentie. Hier bestaat tot op de dag van vandaag geen effectieve behandeling voor. Het inzetten van continentiemateriaal kan wel nuttig zijn.

 

Bij reflexincontinentie kunnen mensen hun blaas vaak niet volledig ledigen. Dan kunnen problemen met de nieren of urineweginfecties ontstaan. Katheteriseren kan dan ook passend zijn. 

Behandelingen

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij incontinentieklachten. De behandeling is o.a. afhankelijk van het soort incontinentie. Variërend van leefstijl aanpassingen tot een chirurgische ingreep. Het is belangrijk om van tevoren na te denken over de voor- en nadelen van een behandeling. Zo kies je voor de behandeling die het beste bij jou past.

 

Meer
interessante
artikelen
voor jou

Heb je last van incontinentieproblemen?

Wees dan niet bang om contact met je huisarts op te nemen. Deze kan je helpen bij het vinden van de best passende behandeling of incontinentiematerialen en kan je eventueel doorverwijzen naar een specialist.