Als je verzwakte bekkenbodemspieren of een verzwakte blaas-sluitspier hebt, kun je last krijgen van stresscontinentie. Dit type incontinentie noemen we ook wel inspanningsincontinentie. Het komt namelijk vooral voor tijdens fysieke inspanning. Het kan je bijvoorbeeld overkomen wanneer je je inspant. Denk bijvoorbeeld aan rennen, zware voorwerpen optillen, sporten, hoesten of de trap oplopen. Dergelijke inspanning zorgt voor druk op je buik, en dus ook op je blaas. Daardoor kan het zo zijn dat je ongewild wat druppels of kleine beetjes urine verliest. Ook hoesten en niezen kan ongewild urineverlies veroorzaken.
Voor vrouwen en mannen zijn er verschillende oorzaken van stressincontinentie. Zo kan Stressincontinentie kan bij vrouwen vaak zowel tijdens de zwangerschap voorkomen, als vlak erna. Doordat de bekkenbodemspieren zijn uitgerekt of verzwakt, wordt de plasbuis niet helemaal afgesloten. Maar ook vrouwen die door de overgang minder oestrogeen aanmaken hebben een grotere kans op deze vorm van incontinentie. Ook vrouwen die last hebben van een bekkenbodemverzakking, lopen risico.
Ook mannen kunnen last krijgen van stressincontinentie. Zo kan een prostaatoperatie leiden tot deze klachten.
Overgewicht kan bij zowel vrouwen als bij mannen een rol spelen in het ontstaan van stressincontinentie. Het teveel aan gewicht kan namelijk een overmatige druk uitoefenen op de bekkenbodemspieren en de blaas.
Als je last hebt van stressincontinentie, is het raadzaam om regelmatig bekkenbodemoefeningen te doen. Door die speciale spieroefeningen uit te voeren, kun je zowel de sluitspier van je blaas als je bekkenbodemspieren versterken. Ook kan het zinvol zijn om een plasdagboek bij te houden. Heb je behoefte aan deskundig advies? Ga gerust langs de huisarts, deze kan je eventueel doorverwijzen naar een bekkenfysiotherapeut. Die kan je begeleiden en zorgt ervoor dat je de oefeningen op de correcte manier weet uit te voeren.
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij incontinentieklachten variërend van leefstijl aanpassingen tot een chirurgische ingreep. Het is belangrijk om van tevoren na te denken over de voor- en nadelen van een behandeling en kiest voor de behandeling die het beste bij jou past.
Wees dan niet bang om contact met je huisarts op te nemen. Deze kan je helpen bij het vinden van de best passende behandeling of incontinentiematerialen en kan je eventueel doorverwijzen naar een specialist.