Zwangerschapsincontinentie

Zwangerschapsincontinentie komt – de naam zegt het al – voor bij zwangere vrouwen. Het gaat hier om een specifieke vorm van stressincontinentie die wordt veroorzaakt door een verschuiving in de hormoonhuishouding, waardoor de bekkenbodem wat verzwakt raakt. Dat, in combinatie met de druk die de vergrote baarmoeder op de blaas uitoefent, kan voor ongewild urineverlies tijdens de zwangerschap zorgen. Een beweeglijke baby kan ook druk op de blaas uitoefenen en voor urineverlies zorgen.


Ook na de zwangerschap kan incontinentie tijdelijk aanhouden. De bevalling heeft hier namelijk ook invloed op. Wanneer je bekkenbodem is opgerekt, of de urinebuis omlaag is gedrukt, kan dit zorgen voor verminderde controle over de sluitspier. Regelmatig bekkenbodemoefeningen uitvoeren om de schade zoveel mogelijk in te perken of teniet te doen, is absoluut aan te raden.

Behandelingen

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij incontinentieklachten variërend van leefstijl aanpassingen tot een chirurgische ingreep. Het is belangrijk om van tevoren na te denken over de voor- en nadelen van een behandeling en kiest voor de behandeling die het beste bij jou past.

 

Meer
interessante
artikelen
voor jou

Heb je last van incontinentieproblemen?

Wees dan niet bang om contact met je huisarts op te nemen. Deze kan je helpen bij het vinden van de best passende behandeling of incontinentiematerialen en kan je eventueel doorverwijzen naar een specialist.