Alles wat je moet weten over ongewild urineverlies bij vrouwen

Ongewild urineverlies bij vrouwen: hoe komt het en wat doe je eraan?

In Nederland hebben meer dan een miljoen Nederlanders last van incontinentie. Het overgrote deel daarvan bestaat uit vrouwen. Incontinentie voor urine komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Hoe komt dat? En wat veroorzaakt ongewild urineverlies bij vrouwen? Daar lees je alles over in dit artikel.

Hoe ontstaat urine-incontinentie bij vrouwen?

Urine-incontinentie bij vrouwen: hoe komt het? In de meeste gevallen ontstaat urine-incontinentie als gevolg van fysieke klachten, maar ook stress kan hierin een rol spelen. Vrouwen hebben vaker last van ongewild urineverlies, aangezien urine-incontinentie onder andere kan worden veroorzaakt tijdens de zwangerschap, als gevolg van een bevalling of tijdens de menopauze.

 

Dit zijn de belangrijkste oorzaken van urine-incontinentie bij vrouwen:

  • Een slecht functionerende bekkenbodem of een bekkenbodemverzakking
    Een bekkenbodemverzakking en andere problemen met de bekkenbodem komen onder vrouwen veel voor. Een bekkenbodemverzakking is niet zelden het gevolg van een zwangerschap, een bevalling of de menopauze. Meer weten over incontinentie als gevolg van een bekkenbodem- of blaasverzakking? Lees dan dit artikel over de verschillende oorzaken van incontinentie.
 
  • Een overactieve blaas
    Een overactieve blaas kan onder andere leiden tot aandrangincontinentie. Het gebruik van diuretica, maar ook overmatig veel koffie of alcohol drinken, kan dit in de hand werken. Ook sommige neurologische aandoeningen kunnen voor een overactieve blaas zorgen. Blaastraining en het bijhouden van een plasdagboek zijn veelgenoemde behandelmethodes.
 
  • Chronische aandoeningen en afwijkingen in het zenuwstelsel
    Aandoeningen zoals spina bifida, multiple sclerose, de ziekte van Parkinson, diabetes kunnen incontinentieklachten met zich meebrengen. Ook een dwarslaesie, een beschadigde zenuw of een tumor in het ruggenmerg kan ongewenst urineverlies veroorzaken.
 
  • Een knik in de plasbuis
    Soms kunnen restjes urine in de blaas blijven zitten. Dit kan het gevolg zijn van een niet goed afgesloten plasbuis, doordat er een knik in zit.
 
  • Urineweginfecties
    Urineweginfecties, zoals een blaasontsteking, kunnen ongewenst urineverlies teweegbrengen. Ben je gevoelig voor blaasontstekingen? Zorg ervoor dat je op dagelijkse basis voldoende vocht binnenkrijgt en wacht niet te lang met het toiletbezoek.

 

  • Beperkte fysieke mobiliteit

    Beperkte fysieke mobiliteit kan leiden tot functionele incontinentie. Rolstoelgebondenheid of slechtziendheid kan voorkomen dat iemand op tijd het toilet bereikt.

Urineverlies tijdens de zwangerschap, na de bevalling en in de menopauze

Veel vrouwen krijgen last van zwangerschapsincontinentie of van incontinentieklachten na de bevalling. Ongewenst urineverlies is ook een veelgehoorde klacht onder vrouwen in de menopauze.

Zwangerschapsincontinentie

Wat zijn de oorzaken van incontinentie tijdens de zwangerschap? Welke klachten ervaar je, en hoe kun je ze behandelen? Zwangerschapsincontinentie komt voor bij veel zwangere vrouwen. Zwangerschap zorgt voor een verschuiving in de hormoonhuishouding, waardoor de bekkenbodem verzwakt kan raken en de plasbuis niet helemaal kan worden afgesloten. De spieren en het steunweefsel van het bekken verslappen tijdens de zwangerschap, zodat de bevalling soepeler zal verlopen. Tegelijkertijd kan dit ervoor zorgen dat het moeilijker wordt om de plas goed op te houden. Verzwakte bekkenbodemspieren of een verzwakte blaas-sluitspier leiden soms tot een bekkenbodemverzakking, wat stressincontinentie (ook wel inspanningsincontinentie genoemd) in de hand kan werken. De vergrote baarmoeder oefent extra druk uit op de blaas. Dit verhoogt eveneens het risico op zwangerschapsincontinentie. Een beweeglijke baby kan bovendien flink wat druk uitoefenen op een volle blaas en voor onverwacht urineverlies zorgen.

Incontinentie na de bevalling

Vrouwen kunnen ook na de zwangerschap nog een tijdje last blijven houden van incontinentie. Het doormaken van een bevalling leidt soms tot een opgerekte of zelfs gescheurde bekkenbodem. Ook de zenuwbanen van de plashuishouding en de schedewand worden tijdens de bevalling wat uitgerekt. Soms wordt de urinebuis omlaag gedrukt, wat de controle over de sluitspier vermindert. Wie tijdens en na de zwangerschap dagelijks bekkenbodemoefeningen uitvoert, kan de schade meestal aanzienlijk beperken.

Wil je ongewenst urineverlies zowel tijdens als na de zwangerschap voorkomen of verhelpen? Begrijpelijk! Het is belangrijk om een goede houding aan te nemen wanneer je op het toilet zit: rechtop en met gekanteld bekken, zodat je je blaas volledig kunt legen en er geen restjes urine in de blaas achterblijven.

Absolute aanraders zijn bovendien zwangerschapsyoga en zwangerschapsgymnastiek, net als postnatale gymnastiek. Lees ook dit artikel voor meer informatie om deze klachten te voorkomen en verlichten.

Incontinentie in de menopauze

Wanneer je in de overgang komt, verandert je hormoonbalans. Je maakt niet zoveel oestrogeen aan als voorheen, wat een negatief effect uitoefent op het spierweefsel in de vagina, de urineweg en de bekkenbodem. De spieren drogen uit en worden wat slapper, waardoor de baarmoeder kan verschuiven en extra druk op de blaas kan worden uitgeoefend. Dit leidt in sommige situaties tot ongewild urineverlies in de menopauze.

Urine-incontinentie bij vrouwen voorkomen en verhelpen

Gelukkig gaat incontinentie als gevolg van een zwangerschap of bevalling vaak vanzelf over. Natuurlijk help je het proces graag een handje, zodat de klachten sneller verdwijnen. Wat kun je zoal zelf doen, als je als vrouw last hebt van incontinentie? Hoe kun je het risico op zulke klachten vermijden en welke manieren zijn er om incontinentieklachten te verhelpen? Hieronder vind je alvast een aantal nuttige adviezen.

Maak gezonde keuzes

Het maken van gezonde leefstijlkeuzes helpt ten eerste vaak al bij het verlichten van je klachten. Drink voldoende vocht, beweeg regelmatig en zorg voor een gevarieerd dieet. Vermijdt het roken van sigaretten en beperk de inname van alcohol en cafeïnehoudende dranken: die kunnen incontinentieklachten verergeren.

Blaastraining

Blaastraining kan ontzettend helpen. Het is aan te raden om ook een plasdagboek bij te houden.

Maak een afspraak bij de huisarts

Daarnaast kan je huisarts je helpen bij het vinden van de best passende behandeling en kan je doorverwijzen naar een specialist of plaskliniek.

Start met bekkenbodemoefeningen
Als je last hebt van stressincontinentie, oftewel inspanningsincontinentie, is het een goed idee om met bekkenbodemoefeningen te beginnen. Het regelmatig uitvoeren van bekkenbodemoefeningen helpt je om de sluitspier van je blaas en je bekkenbodemspieren te versterken. Roep dan ook gerust de hulp van een professional in. Je huisarts kan je doorverwijzen naar een bekkenfysiotherapeut. Een bekkenfysiotherapeut kan je begeleiden bij het uitvoeren van de bekkenbodemoefeningen, zodat je zeker weet dat je ze op de correcte manier uitvoert.

Medicatie

Bij sommige vormen van incontinentie wordt medicatie voorgeschreven om de symptomen te verlichten. Af en toe biedt alleen een operatie nog uitkomst. Dit zal je behandelend arts met je bespreken.

Laat je niet tegenhouden door functionele incontinentie
Ben je slecht ter been, of is er sprake van andere factoren die het bezoekje aan het toilet bemoeilijken? Zorg er dan voor dat je zo min mogelijk moeite hoeft te doen om het toilet te bereiken. Denk bijvoorbeeld aan het dragen van eenvoudige kleding, of laat een toiletstoel in de slaapkamer plaatsen.

Meer weten over hoe je incontinentie zo goed mogelijk voorkomt en welke behandelingen er zoal bestaan? Sla dan zeker dit artikel over het voorkomen en verhelpen van incontinentie niet over!

Urineverlies tijdens de zwangerschap, na de bevalling en in de menopauze

Veel vrouwen krijgen last van zwangerschapsincontinentie of van incontinentieklachten na de bevalling. Ongewenst urineverlies is ook een veelgehoorde klacht onder vrouwen in de menopauze.

Incontinentiematerialen voor vrouwen

Ongewenst urineverlies kan je dagelijks functioneren een stuk lastiger maken. Heb je te maken met incontinentieklachten die (nog) niet verholpen kunnen worden? Dan kun je overwegen om gebruik te maken van incontinentiemateriaal.

 

Er zijn tal van afvoerend incontinentiemateriaal en absorberend incontinentiemateriaal die in elke situatie uitkomst kunnen bieden. Incontinentieverband of speciale comfortabele broekjes vangen de urine op en zorgen ervoor dat het vocht goed wordt geabsorbeerd, zodat je ongehinderd en prettig de dag doorkomt. 

Meer weten over incontinentie?

Heb je behoefte aan aanvullende informatie over incontinentie, bijvoorbeeld over de verschillende soorten incontinentie, of wil je weten wat je eraan kunt doen?

Meer interessante artikelen voor jou

Heb je last van incontinentieproblemen?

Wees dan niet bang om contact met je huisarts op te nemen. Deze kan je helpen bij het vinden van de best passende behandeling of incontinentiematerialen en kan je eventueel doorverwijzen naar een specialist.