Hoe kun je incontinentie voorkomen en incontinentie verhelpen?

Wat helpt tegen incontinentie?

De meeste mensen bezoeken het toilet eens in de 3-4 uur. Ook hebben de meeste mensen weinig moeite om hun plas of ontlasting even op te houden. Helaas geldt dat niet voor iedereen. Sommige mensen verliezen met enige regelmaat urine of ontlasting zonder dat ze hier controle over hebben.

Incontinentie kan verschillende oorzaken hebben en is soms, maar niet altijd te voorkomen. Toch zijn er manieren om het risico op urine- of ontlastingsincontinentie zoveel mogelijk te beperken. In dit artikel vind je nuttige informatie over het voorkomen van incontinentie. Ook leggen we uit op welke manieren je incontinentieklachten het beste kunt verlichten en –waar mogelijk – te verhelpen.

Urine-incontinentie voorkomen en verhelpen

Wil je het risico op urine-incontinentie zoveel mogelijk beperken? Of wil je weten welke manieren er zijn om bestaande klachten zo goed mogelijk te verhelpen? We hebben de beste adviezen en praktische tips voor je op een rijtje gezet.

Hoe kun je urine-incontinentie voorkomen?

  • Gezonde levensstijl Voor de preventie van incontinentie is het verstandig om een gezonde levensstijl aan te houden. Voldoende beweging, voor zover je fysieke gesteldheid dat mogelijk maakt. Ook een gevarieerd en vezelrijk voedingspatroon vormen de belangrijkste onderdelen van zo’n gezonde levensstijl.
  • Risicoverhogende ziektes voorkomen en behandelen Omdat diabetes, een hoge bloeddruk en een hoog cholesterol het risico op incontinentie kunnen verhogen, is het belangrijk om dergelijke klachten zo snel mogelijk te laten behandelen. Voorkomen is natuurlijk nog beter. In sommige gevallen kan het verstandig zijn om – onder begeleiding van een huisarts of diëtist – af te vallen. Overgewicht verhoogt namelijk niet alleen het risico op voorgenoemde aandoeningen. Het oefent ook extra druk uit op de bekkenbodemspieren en de blaas. Dit kan stressincontinentie tot gevolg hebben. Ook urineweginfecties kunnen leiden tot incontinentieproblemen. Urinekatheters kunnen het risico op urineweginfecties verhogen. Gebruik deze daarom alleen als het echt noodzakelijk is.
  • Vochtinname: Drink voldoende water. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ligt volgens het Voedingscentrum op zo’n 1,5 tot 2 liter water per dag.
  • Cafeïnehoudende of alcoholische dranken met mate nuttigen Een kopje koffie op z’n tijd kan bij de meeste mensen weinig kwaad. Toch kunnen zowel cafeïnehoudende drankjes als alcohol vochtafdrijvend werken en zorgen voor een geïrriteerde blaaswand.
  • Tijdig naar het toilet gaan Voor wie al last heeft van ongewild urineverlies, is het belangrijk om niet te lang te wachten met het toiletbezoek. Het wordt zelfs aanbevolen om wat vaker naar het toilet te gaan dan gemiddeld.
  • Regelmatig bekkenbodemoefeningen uitvoeren Bij urine-incontinentieklachten is een verzwakte bekkenbodem vaak de boosdoener. Hoe voorkom je dat je bekkenbodemspieren verzwakt raken? Het antwoord: geregeld een serie bekkenbodemspieroefeningen uitvoeren! Je kunt ze makkelijk op elk moment en waar dan ook trainen.
  • Een plasdagboek bijhouden Daarin houd je precies bij op welke momenten je zowel overdag als ’s nachts plast. Dit helpt je om inzicht te krijgen in je vorderingen.
  • Zwangerschapsgymnastiek Zwangerschapsgymnastiek kan helpen om inspanningsincontinentie te voorkomen. Ook postnatale gymnastiek kan van nut zijn!

Ongewenst urineverlies behandelen

Hoe verhelp je urine-incontinentie en welke behandelingen kunnen daar mogelijk een rol bij spelen? Gelukkig kan urine-incontinentie vaak goed behandeld worden. Er zijn verschillende manieren om deze klachten aan te pakken.

 

 

Ten eerste gelden de tips voor het voorkomen van urine-incontinentie hierboven ook voor het verlichten van bestaande klachten. Denk bijvoorbeeld aan het regelmatig uitvoeren van bekkenbodemspieroefeningen en het maken van gezonde levensstijlkeuzes. Ook is het belangrijk dat andere aandoeningen en ziektes tijdig en adequaat worden behandeld. Hieronder vind je de belangrijkste adviezen om urine-incontinentie te behandelen.

  • Bezoek de huisarts, bekkenfysiotherapeut of plaskliniek
    Als je last hebt van ongewild urineverlies, is het altijd raadzaam om een bezoekje aan de huisarts te brengen. Deze kan je klachten onderzoeken en je voorzien van deskundig advies. Ook kan de arts je doorverwijzen naar een specialist. Denk hierbij aan een bekkenfysiotherapeut of een plaskliniek.
  • Medicatie of operatie
    Soms kan een arts medicatie voorschrijven om de klachten te verminderen. Als wordt aangeraden een operatie te ondergaan om urine-incontinentie te verhelpen, kan het goed zijn om van tevoren je bekkenbodemspieren regelmatig te trainen. Dit kan het herstel na de operatie bevorderen. Vraag je behandelend arts om advies.

Klachten bij urine-incontinentie verlichten

Soms is het niet mogelijk om incontinentie geheel te verhelpen. Toch kun je de klachten vaak wel verlichten, of ervoor zorgen dat de negatieve invloed ervan op de kwaliteit van leven beperkt wordt.

  • Blaastraining
    In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij aandrangincontinentie, kan blaastraining de bestaande klachten verlichten. Houd ook een plasdagboek bij om je vorderingen te controleren.
  • Het inzetten van incontinentiemateriaal
    Slaan de eerdergenoemde behandelmethoden niet goed aan? Of heb je last van een vorm van incontinentie die niet goed te verhelpen of behandelen is, zoals reflexincontinentie of functionele incontinentie? Dan kun je denken aan het inzetten van incontinentiematerialen. Deze kunnen ervoor zorgen dat de klachten zo min mogelijk effect hebben op je dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan incontinentieverband of absorberende broekjes.
  • Tips bij functionele incontinentie
    Is er sprake van beperkte fysieke mobiliteit, wat een bezoekje naar het toilet bemoeilijkt? In zulke gevallen kan het verstandig zijn om de bereikbaarheid van het toilet te vergroten. Of om bijvoorbeeld gebruik te maken van een toiletstoel.
    Gaat het om functionele incontinentie bij iemand anders, als gevolg van ouderdom of dementie? Zorg er dan voor dat je een delier op tijd herkent. Dit kan namelijk gepaard gaan met incontinentie.

Hoe kun je ontlastingsincontinentie voorkomen?

De manieren om ontlastingsincontinentie te voorkomen of verminderen komen grotendeels overeen met de manieren die er zijn om urine-incontinentie te voorkomen. Het beste dat je kunt doen, is consistent gezonde keuzes blijven maken. Zorg voor een gevarieerd voedingspatroon en zorg ervoor dat je voldoende vezels binnenkrijgt. Daarmee houd je de darmen zo gezond mogelijk.

Heb je vaak last van een opgeblazen gevoel of windjes? Neem dan je dieet onder de loep en beperk de inname van eventuele voedingsmiddelen die voor overmatige gasproductie kunnen zorgen.

Kom daarnaast regelmatig in beweging. Of het nu gaat om een bezoekje aan de sportschool of om een fijne wandeling in het park. Probeer het gebruik van laxeermiddelen en antibiotica te beperken om de darmflora in balans te houden.

 

Behandeling incontinentie: ontlasting

Hoe kun je ontlastingsincontinentie verhelpen? Ten eerste is het belangrijk om je klachten en de oorzaken ervan in kaart te brengen. Mogelijk is er sprake van een verminderde functie van de darmen, bekkenbodem of sluitspier. Bespreek je symptomen met de huisarts. Deze kan je adviseren en indien nodig doorverwijzen naar een specialist.

 

 

 

In sommige situaties kan bekkenbodemfysiotherapie uitkomst bieden. Onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut leer je je bekkenbodemspieren op de juiste manier te trainen. Zo ben je beter in staat raakt om ontlasting op te houden. Als er sprake is van letsel aan de kringspier, is een hersteloperatie soms noodzakelijk. In ernstige gevallen kan een specialist een stoma aanleggen.

 

 

Als de klachten (nog) niet verholpen kunnen worden, kunnen speciale incontinentiematerialen worden ingezet. Je behandelend arts kan je adviseren over het gebruik van incontinentiemateriaal voor ontlastingsincontinentie.

Behandelingen

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij incontinentieklachten variërend van leefstijl aanpassingen tot een chirurgische ingreep. Het is belangrijk om van tevoren na te denken over de voor- en nadelen van een behandeling en kiest voor de behandeling die het beste bij jou past.

 

Meer
interessante
artikelen
voor jou

Heb je last van incontinentieproblemen?

Wees dan niet bang om contact met je huisarts op te nemen. Deze kan je helpen bij het vinden van de best passende behandeling of incontinentiematerialen en kan je eventueel doorverwijzen naar een specialist.