Urineverlies bij sporten

Incontinentie bij sporten

Bij inspanning kun je soms ongewild urine verliezen. Dit heet stressincontinentie, ook wel inspanningsincontinentie genoemd. Veel mensen hebben last van urineverlies bij inspanning. Denk hierbij bijvoorbeeld aan urineverlies tijdens hardlopen. Dit kan ontzettend vervelend zijn. Maar hoe komt dit? En wat doe je ertegen? Daar vertellen we je graag meer over in dit artikel! 

Urineverlies tijdens sporten

Inspanningsincontinentie komt vaak door opgerekte en verslapte bekkenbodemspieren. Maar ook een verzwakte blaas-sluitspier kan een rol spelen. Dit zorgt ervoor dat je bij fysieke inspanning urine verliest. Soms gaat het om enkele druppels. Maar je kan ook een grotere hoeveelheid urine verliezen. Oefen je tijdens het sporten extra druk op je volle blaas uit? Bijvoorbeeld als je een zware kettlebell tilt of tijdens het hardlopen? Dan kan je zomaar urine verliezen. 

 

Veroorzaakt sporten incontinentie?

Het korte antwoord: nee, gelukkig niet! De intensiviteit van je sportactiviteit kan ongewild urineverlies wel uitlokken. Toch is sporten zelf nooit de oorzaak van het ontstaan van stressincontinentie. Sporten verergert urineverlies ook niet op den duur.

Toch blijven sporten!

Heb je last van incontinentieklachten die tijdens het sporten opspelen? Dan is het verleidelijk om te denken: ik stop ermee. Toch is het belangrijk om in beweging te blijven! Dit komt je gezondheid ten goede. Bovendien breng je het risico op overgewicht daarmee omlaag. Overgewicht kan namelijk ook bijdragen aan stressincontinentie. Dit doordat overtollig gewicht extra druk uitoefent op blaas- en bekkenbodemspieren. Dat wil je nu juist voorkomen! Vooral lekker blijven hardlopen, dus. Heb je last van overgewicht en wil je sporten om af te vallen? Klopt gerust aan bij een sportdiëtist. Die kan je daar goed bij ondersteunen.

Urineverlies tijdens hardlopen en andere sporten voorkomen

Hoe zorg je ervoor dat urineverlies je sportplezier niet bederft? Er zijn gelukkig verschillende oplossingen om stressincontinentie te voorkomen en te verhelpen. Er zijn ook manieren om je bestaande klachten te verlichten. Hieronder vind je een paar belangrijke adviezen.

Advies #1 - Houd een gezonde levensstijl aan

Sommige voedingsstoffen kunnen voor een geïrriteerde, overactieve blaas zorgen. Denk hierbij aan alcohol, cafeïne en suiker. Ook nicotine is een grote boosdoener. Vermijd of beperk het gebruik van deze middelen daarom zoveel mogelijk.

Advies #2 - Let op je plashouding

Zorg ervoor dat je de juiste houding aanneemt bij het plassen. Ga rechtop zitten en kantel je bekken wat naar voren. Voorkom dat je gaat persen of voorovergebogen zit.

Advies #3 - Doe bekkenbodemoefeningen

Op den duur verslapt het spierweefsel van je bekkenbodem. Gelukkig kun je zelf actie ondernemen om dit zoveel mogelijk te vertragen. De beste manier om stressincontinentie op eigen kracht tegen te gaan? Het doen van bekkenbodemoefeningen! 

 

Bekkenbodemspieroefeningen voer je idealiter geregeld uit. Gelukkig kan dat op elk moment. Waar je ook bent. Kun je wel wat hulp gebruiken? Ga dan gerust langs de huisarts. Die kan je doorverwijzen naar een bekkenbodemfysiotherapeut. De bekkenbodemfysiotherapeut begeleidt je bij het versterken van je bekkenbodem. Ook kan de bekkenbodemfysio controleren of je de oefeningen correct uitvoert.

 

Wil je zelf beginnen met het doen van bekkenbodemoefeningen? We geven je hieronder alvast een paar oefeningen mee. In onze Medialounge vind je nog veel meer video’s met bekkenbodemoefeningen! 

Bekkenbodemoefening – Basis Vrouw

Bekkenbodemoefening – Bruggetje maken Man

Advies #4 - Zorg voor een goede hormoonbalans

De menopauze kan voor incontinentieklachten bij vrouwen zorgen. Dan maakt het lichaam namelijk minder oestrogenen aan dan voorheen. Door zelf deze hormonen toe te dienen kun je als vrouw deze klachten verlichten. Dit doe je bijvoorbeeld in de vorm van een crème, pleister of supplementen. Deze hormonen zorgen namelijk voor gezond steunweefsel. Ze  bevorderen ook de contractiekracht van de sluitspier. En die van het slijmvlies van de urinewegen.


LET OP! 

Dien hormonen alleen toe in overleg met de huisarts.

Advies #5 - Gebruik een tampon of pessarium

Vrouwen kunnen de blaasopening tijdelijk ondersteunen met een pessarium. Als vrouw kun je er ook voor kiezen om van tevoren een grote tampon in te brengen. Er zijn ook speciale incontinentie tampons die hiervoor kunnen worden gebruikt.  

Incontinentie tampon gebruiken, wanneer wel en wanneer niet?

Een incontinentie tampon ondersteunt de blaas bij het ophouden van de urine. Maar hoe werkt dat dan? Je brengt de incontinentie tampon vaginaal in. Vanuit hier ondersteunt deze de blaashals. De plasbuis wordt zo beter afgesloten wat urineverlies tegengaat.

 

Het gebruik van een incontinentie tampon heeft verschillende voordelen. Zo is het bijvoorbeeld onzichtbaar onder kleding. Ook kan je het gebruiken in combinatie met andere hulpmiddelen. Toch zitten er ook nadelen aan het gebruik van zo’n tampon. Draag je hem bijvoorbeeld te lang? Dan kan irritatie of zelfs infectie optreden. Ook kan de incontinentie tampon gaan lekken bij hoge urineproductie. 

 

Conclusie: gebruik de tampon alleen als je gaat sporten en vermoedt dat je urine zult verliezen. Draag de incontinentie tampon niet continu. Dit is namelijk geen oplossing voor op de lange termijn.

Advies #6 - Laat een midurethrale sling plaatsen

We hadden het net al over het gebruik van een pessarium of incontinentie tampon. Een meer permanente variant van zulke oplossingen is de midurethrale sling. Dat is een ondersteunend bandje. Dit wordt door de gynaecoloog onder de urinebuis langs ingebracht.

Hoe werkt een midurethrale sling?

Bij een midurethrale sling wordt er dus een bandje onder de plasbuis geplaatst. Dit helpt bij het opvangen van verhoogde druk. De plasbuis drukt tegen het bandje aan wanneer de druk hoger wordt. Daardoor kan urine er minder makkelijk langs komen. Let wel op, dit bandje lost niet vanzelf op. Het blijft dus levenslang aanwezig. Ook wordt de midurethrale sling middels een kleine operatieve ingreep geplaatst. 

Urineverlies tijdens hardlopen en andere sporten

Urineverlies bij hardlopen is een vorm van inspanningsincontinentie. Dat betekent dat je urine verliest als er druk wordt uitgeoefend op je blaas. Hardlopen is een sport waarbij de druk op de blaas hoog is. Dit komt doordat je veel springt, stuitert en schokt. Bovendien kan hardlopen de bekkenbodemspieren verzwakken. Deze spieren sluiten juist de plasbuis af. Verzwakking van de bekkenbodemspieren kan komen door overbelasting. Maar ook door vermoeidheid of een verkeerde looptechniek.

Er zijn ook andere sporten waarbij urineverlies veel voorkomt. Denk bijvoorbeeld aan trampolinespringen, aerobics, tennis en volleybal. Dit zijn ook sporten waarbij de buikdruk hoog. Daardoor wordt de bekkenbodem veel belast. Er zijn ook sporten waarbij urineverlies minder vaak voorkomt. Dit zijn bijvoorbeeld fietsen, zwemmen, yoga en pilates. Bij deze sporten is de buikdruk lager en is de bekkenbodem meer ontspannen.

"Blijf ook met incontinentieklachten bewegen. Dit komt je gezondheid ten goede!"

Hoe ga je om met urineverlies bij sporten?

Urineverlies hoeft het sporten gelukkig niet volledig te dwarsbomen. Wij geven je enkele handige adviezen. Zo weet jij hoe je met urineverlies tijdens het sporten, bijvoorbeeld hardlopen, om gaat!

  • Draag comfortabele, loszittende sportkleding. Strakke kleding en synthetische stofjes kunnen voor wrijving en irritatie zorgen. Daarmee kunnen ze plasaandrang veroorzaken.
  • Drink niet te veel water voordat je gaat sporten. Zorg er wel voor dat je voorkomt dat je uitgedroogd raakt.
  • Ga met een lege blaas op stap. Breng dus een bezoekje aan het toilet voordat je begint met sporten.
  • Houd tijdens het hardlopen een rustig tempo aan. 
  • Stop op tijd met hardlopen als je merkt dat je vermoeid raakt.

 

Ben je bang dat je met hardlopen of een andere sport toch last krijgt van ongewenst urineverlies? Geen nood. Gelukkig kun je incontinentieproducten gebruiken die je tijdens het sporten beschermen. Deze incontinentiematerialen zijn speciaal ontwikkeld om ook tijdens het sporten goed te blijven zitten. Denk bijvoorbeeld aan speciale absorberende broekjes die de urine opvangen. Deze materialen zijn ook comfortabel in het gebruik.

Meer weten over incontinentie?

Heb je behoefte aan aanvullende informatie over incontinentie, bijvoorbeeld over de verschillende soorten incontinentie, of wil je weten wat je eraan kunt doen?

Kijk en
luister

Heb je last van incontinentieproblemen?

Wees dan niet bang om contact met je huisarts op te nemen. Deze kan je helpen bij het vinden van de best passende behandeling of incontinentiematerialen en kan je eventueel doorverwijzen naar een specialist.